19:00 / 06.12.2019.

Autor: Domagoj Puškarić/IMS/HRT

Jesu li vlakovi sigurni?

-

-

Foto: - / -

Dvije nesreće vlakova ovaj tjedan -u Križevcima u utorak i Kaštelima u petak ujutro. No, iz HŽ Infrastrukture ističu da građani nemaju razloga za zabrinutost.
O sigurnosti u prometu, posebno željezničkom, najčešće se govori kada se dogode nesreće. Na sreću, ovog tjedna stradali su samo komadi metala. U razmaku od četiri dana, vlakovi su dvaput izletjeli iz tračnica.

Dvije nesreće vlakova ovaj tjedan -u Križevcima u utorak i Kaštelima u petak ujutro. No, iz HŽ Infrastrukture ističu da građani nemaju razloga za zabrinutost.

- Prema prvim saznanjima uzrok željezničke nesreće je ljudski faktor kao i neki dan, u utorak u kolodvoru Križevci, kada je radnik HŽ Putničkog prijevoza zanemario signal zabrane daljnje vožnje, objašnjava Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Iz HŽ Putničkog prijevoza nisu htjeli davati izjave. Detalje jutrošnje nesreće zna Sindikat strojovođa.

- U Splitu je, prema onim informacijama koje ja imam, došlo do krajnjeg nemara kolege koji je obnašao dužnost prometnika vlakova. Imao je vremena od 23 do 5 da ispravi svoju grešku, on ju nije ispravio pa je u 5 iskočio vlak ni kriv ni dužan, kaže Dalibor Petković, Sindikat strojovođa Hrvatske.

No sindikat upozorava da su pogreške, pogotovo ona u Križevcima, posljedica loše posloženog sustava. Tako na dijelu križevačke pruge na kojoj je došlo do nesreće nema signalizacije ili ona ne radi kako treba.

- Nesreće se događaju u svakom prometnom sektoru, ne bih rekao da je promet krajnje nesiguran, ima propusta, a ono što je poveznica svih problema je HŽ infrastruktura, kaže Petković.

Posljednjih 30 godina željeznice nisu bile u prvom planu, no čini se da slijede bolji dani.

- Iz opravdanih razloga ulagalo se u autoceste, ali vidite sada veliki projekti koji se financiraju iz EU fondova su upravo u željeznici, tako da moramo graditi taj sustav, najprije pruge na glavnim koridorima, to i radimo, pripremamo nove vlakove, nabavljamo nove vlakove, ističe Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Sigurnijem prometu trebala bi pridonijeti i 22 nova vlaka koja Vlada planira kupiti početkom godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!