12:30 / 04.02.2019.

Autor: P.F./HRT

Ježić: Vratit ću pet milijuna eura čim se za to steknu uvjeti

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas svjedoči krunski svjedok, poduzetnik Robert Ježić. Prije njegova svjedočenja sudu se obratio Sanader.
Nakon stanke od mjesec i pol zbog bolesti Ive Sanadera, nastavljeno je ponovljeno suđenje u slučaju Ina-Mol. Krunski svjedok USKOK-a protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Robert Ježić na zagrebačkom Županijskom sudu ostao je pri svom ranijem iskazu, rekavši da je na račun svoje tvrtke primio pet milijuna eura koje je mađarski Mol uplatio za Sanadera.

Prije njegova svjedočenja sudu se obratio Sanader. Rekao je kako smatra da nema pravedno suđenje. To je potkrijepio time da Ježić govori o primanju mita, a nije suoptužen nego je svjedok na suđenju. Od suda je zatražio da provjeri ima li dogovora između USKOK-a i Ježića.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić reagirala je i rekla da dogovora s Ježićem  nema, niti će ga biti.

Potom je počeo sa svjedočenjem Ježić. Rekao je da je Sanadera upoznao 2000. godine na ručku koji je organizirao Mladen Barišić te da su više bili poznanici nego prijatelji. Naveo je da su se poslije više družili te da mu je Sanader 2009. rekao kako očekuje 10 milijuna eura od Mola i neka vidi kako to može realizirati.

Ježić je rekao kako je u to vrijeme bio poduzetnik i zaposlenik švicarske tvrtke u kojoj je bio manjinski vlasnik. Kontaktirao je sa svojim direktorom u toj tvrtki koji mu je dao dopuštenje za konzultantski ugovor. Poslije mu je Sanader rekao kako će dio novca biti plaćen, a dio krajem godine. Tako su dvije ciparske tvrtke zajedno uplatile 5 milijuna eura, objasnio je Ježić.

Dodao je kako je shvatio o čemu je riječ tek kada je Sanader otišao s dužnosti i kada se o odnosima njegove vlade i Mola počelo pisati u medijima. Sanaderu je tada navodno rekao da odbija primiti drugih pet milijuna eura, što je on mirno primio.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

- Iznos od pet milijuna eura, koji je u vlasništvu Dioki holdinga, bio je namijenjen Sanaderu, a sada je, nakon svega, namijenjen povratu u državni proračun Republike Hrvatske, izjavio je Ježić, dodavši kako će novac uplatiti u državni proračun čim se steknu svi uvjeti.

Sanader je optužen da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom. Uz Sanadera optužen je i bivši direktor Mola Zsolt Hernadi, koji je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, USKOK Sanadera u slučaju Ina-Mol tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!