06:47 / 23.11.2019.

Autor: Hrvatski radio/S.M./HRT

Jokić: Političari se maćehinski odnose prema obrazovanju

-

-

Foto: - / -

Boris Jokić, s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" i kazao da podupire štrajk odgojno-obrazovnih radnika.
Psiholog i bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme obrazovanja Boris Jokić, s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" i kazao da podupire štrajk odgojno-obrazovnih radnika.

- Štrajk podupirem iz jednog jedinog razloga, a to je da u 29 godina, ova država bez obzira na to tko joj bio premijer, nije shvatila da su odgoj, obrazovanje, znanost i kultura oni resursi i resori koji nam mogu dati neke pozitivnije perspektive. Ključno je obratiti pozornost na ljude, odgojno-obrazovne radnike. Ne znam koliko će autobusa s prosvjednicima u ponedjeljak doći u Zagreb, ali svesrdno podupirem njihovu borbu za bolji status, ne samo financijski već i društveni, rekao je Jokić.

Na pitanje urednice i voditeljice Jasmine Popović postoji li mogućnost da se "izađe iz rovova", Jokić je odgovorio da mu baš i nije jasno o kojim je rovovima riječ.

- Radi se o relativno jednostavnom zahtjevu koji se sigurno mogao na neki način ispoštovati. Iza toga se krije jedna puno ozbiljnija stvar - da politika ne obraća dovoljno pozornosti na ljude, obrazovanje. To jedan krik, borba, a ako hoćete i potreba da se nekoga uvaži da se na neki način vrati određeni dignitet i dostojanstvo učiteljskoj profesiji i onima koji rade u tom sustavu. Da bi se to učinilo, nije dovoljno samo podići koeficijent. Potrebno je napraviti neke bitno složenije stvari za koje nisam siguran ni da je Andrej Plenković ni Blaženka Divjak da su trenutačno sposobni, dodao je.

Smatra da je za podizanje statusa obrazovnih profesija u društvu, potrebno pogledati koji su to elementi koji utječu na profesionalizaciju samoga posla.

- Profesionalizacija posla učitelja bila bi da se na neki način odmakne od dnevno političkog utjecaja, da npr. netko dobiva veću satnicu ako se učlanjuje u HDZ ili SDP ili koju god drugu stranku, pa do toga da se rad ravnatelja, koji upravljaju odgojno-obrazovnom ustanovom, također vezuje uz politiku. To znači da oni koji rade u školama trebali bi imati autonomiju u odlučivanju vezano uz to kako rade i što rade. To je povezano i s financijskim statusom, ali i s uvjetima rada. To su stvari za koje se treba boriti, kazao je Jokić.

Način na koji se odnose političari prema obrazovanju, znanosti i kulturi  zapravo je maćehinski odnos, dodaje. 

- U ovoj državi ima novca za različite stvari, poput cesta koje ne vode nikamo, pa novca da kupite tvrtku za Božić pa se onda nikada ni kuna u to ne uloži, da izgradite fontane. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji minus od 7 milijuna kuna zbog jednog europskog projekta. S druge strane postoje oni koji bi trebali provesti neke promjene koje nisu adekvatno pripremljene, onda taj odnos nije fer, niti odnos uvažavanja. To je odnos u kojem gledate neke ljude kao izvršitelje, kao nekoga za koga će na kraju biti neki novac, ako ga bude.

Jokić nije želio govoriti o tome treba li ministrica Divjak dati ostavku.

- Previše se govori o tome treba li netko dati ostavku ili ne. To je na samoj osobi da odluči. Ali jedna je stvar važna - tu ste da upravljate određenim važnim podsustavima. Ako to ne činite i ako nemate više što za ponuditi onda se postavlja pitanje zašto ste tu, dodao je.

Govorio je i o kurikularnoj reformi te da se u pet godina nijedna predložena mjera nije provela kako bi se podigao status učiteljstva. Kazao je i da nitko od političara nema viziju obrazovanja, jer ona nadilazi mandate dosadašnja tri premijera otkad je strategija prihvaćena. Komentirao je i najavljeni prosvjed prosvjetnih djelatnika na glavnom zagrebačkom trgu u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!