19:21 / 23.04.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Nema dogovora o izboru novih veleposlanika i konzula

Predsjednici Vlade i Republike Plenković i Milanović

Predsjednici Vlade i Republike Plenković i Milanović

Foto: HTV / HRT

Još nema dogovora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića o izboru novih veleposlanika i konzula.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman smatra da proces izbora nije u blokadi.

- Mi nismo kao Vlada za nekakve kvote jer one rade stanovitu segregaciju unutar hrvatske diplomacije. Hrvatska diplomacija je jedna diplomacija. Hrvatski diplomati, prije svega šefovi diplomatskih misija i konzularnih ureda, su jednako odgovorni i predsjedniku i premijeru i ministru vanjskih poslova, rekao je Grlić Radman.

Predsjednik Republike Zoran Milanović tvrdi da prijedloge čeka već osam mjeseci.

- Nije to moj prijedlog. To tako funkcionira u hrvatskoj državi dok je on još jeo kroasane u Bruxellesu, odnosno u Parizu. To je tako radio Mesić, Sanader, Kosor. Zato što boljeg načina nema. Drugo, ja ne želim HDZ-ove prijedloge i to je način da kontroliram na aktivan način kadrovsku politiku u vrhu hrvatske diplomacije, što nije najvažnija stvar, ali nije ni najmanje važna stvar, rekao je Milanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!