Još dvije škole i učenički dom bit će spremni za novu nastavnu godinu

11.08.2022.

19:39

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Obnova zagrebačkih škola nakon potresa

Obnova zagrebačkih škola nakon potresa

Foto: HTV / HRT

U potresu koji je pogodio Zagreb prije više od dvije godine, oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata. Dosad su obnovljena 164; radi se na 11 škola. Za novu nastavnu godinu, koja počinje za nekoliko tjedana, još dvije škole i učenički dom u središtu grada bit će spremni za povratak učenika.

Nakon što su više od dvije godine zbog potresa bili gosti u zamjenskim školama na tri lokacije, učenici zagrebačke Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" početak nastave dočekat će u svojoj školi. 

- Škola je maksimalno potresno ojačana, škola je sigurna, škola je iznutra moderno opremljena, a izvana je zadržala svoj stari štih, ističe ravnatelj OŠ "Dr. Ivan Merz" u Zagrebu, Jurica Šperanda.

- Čekali smo jako dugo, znači dvije godine da se to uopće ostvari, sin kreće u 8. razred i završava u njoj svoj tijek školovanja u osnovnoj školi, kaže Jasna Kotrle

Svoja vrata na jesen bi nakon cjelovite obnove za 280 učenika trebala otvoriti i OŠ "Ksavera Šandora Gjalskog". U obnovljenoj školi učenike će dočekati nove učionice. 

- Evo nakon dvije školske godine provedene u tri druge škole, mi se vraćamo, predviđeni termin je prvi nastavni dan iduće školske godine, dakle to je 5. rujna 2022., ističe ravnatelj škole Mario Keča

I učenički dom u središtu grada uskoro će biti spreman za prihvat učenika. U tijeku su završni radovi i opremanje soba namještajem.

- Četvrtog rujna bit će otvorena vrata doma, moći će doći, smjestiti se ovdje. Novo je sve, nove su naravno sobe, sav namještaj je potpuno nov, nova je kuhinja, novi strojevi u kuhinji, govori ravnatelj Učeničkog doma "Ante Bruno Bušić", Darko Trošelj

I na gradilištima drugih škola radi se punom parom. No ponegdje će radovi ipak završiti nakon planiranog roka.

- Komplicirana je zapravo izgradnja ove naše škole Petra Zrinskog, pa ćemo s obzirom na neprilike koje su nas snašle zapravo treću školsku godinu započeti u drugim školama, dodaje ravnateljica OŠ "Petra Zrinskog", Mirjana Jermol.  

- Radi se o tzv. cjelovitim obnovama, gdje zgrade dobivaju ne samo novu konstrukciju, već i sve ono ostalo, nove interijere, nova pročelja, pojašnjava zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet

A dotada će i dalje učenici škola koje se obnavljaju biti podstanari u zamjenskim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!