Još jedan sastanak bez dogovora o plaćama sudaca

10.05.2023.

18:22

Autor: HRT/IMS

Još jedan sastanak bez dogovora o plaćama sudaca

Još jedan sastanak bez dogovora o plaćama sudaca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Održan je još jedan sastanak radne skupine za izmjene Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika - koji ponovno nije urodio plodom. O plaćama sudaca praktički se nije razgovaralo, kao ni o bijelom štrajku u kojem su suci, tek o daljnjim izmjenama zakona koje se tiču indeksacije plaća. Ministarstvo ostaje pri zadnjoj ponudi - prema kojoj bi se izmjenama Zakona plaće prvostupanjskih sudaca povećale za otprilike 513 eura.

- Ministarstvo i dalje razgovara samo sa sobom, naše zahtjeve ne prihvaćaju, nisu ih ni razmatrali. Imamo poruku da njihov prijedlog od 513 eura, za koji još ne znamo što predstavlja, ide u petak u proceduru. Mi idemo s mjerama dalje, drugi tjedan smo u mjerama i nakon toga ćemo odlučiti što i kako dalje, ovisno još o sastanku u petak s Udrugom sudaca, rekla je Vesna Horvath, Udruga hrvatskih sudaca.

Radna skupina: Počeo rad na cjelovitom uređenju sustava plaća u pravosuđu

U drugom koraku izmjena Zakona, članovi radne skupine raspravljaju o indeksaciji plaća, stupnjevanju plaća sudaca, kao i drugim pitanjima vezanima uz materijala prava pravosudnih dužnosnika, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama sudaca predviđeno je povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i povećanje koeficijenata za prvostupanjske pravosudne dužnosnike s 3,99 na 4,21.

Ministarstvo će ga uputiti u daljnju zakonodavnu proceduru u hitnom postupku.

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća.

Sudačka udruga je izvijestila da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja sudaca, tzv. bijeli štrajk, iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto.

Mjere upozorenja provode se od 8. do 19. svibnja na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, kako bi se upozorilo na činjenicu da je status sudaca potrebno vratiti na stanje iz 1999. Od tada je prosječna plaća u Hrvatskoj rasla šest puta više od prosječne sudačke.

U iduća dva tjedna zato se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!