17:52 / 16.09.2018.

Autor: Sunčica Findak/HRT

Još jedna priča o apsurdnosti zakona

-

-

Foto: - / -

Sunčica Findak pokušala je pronaći odgovor na pitanje zašto djevojčica s oštećenjem sluha nema pravo na prevoditeljicu cijelo vrijeme dok je u školi, nego samo 20 sati na tjedan.
Još jedna priča govori o apsurdnosti hrvatskih zakona. Sunčica Findak pokušala je pronaći odgovor na pitanje zašto djevojčica s oštećenjem sluha koja je krenula u prvi razred nema pravo na prevoditeljicu cijelo vrijeme dok je u školi, nego samo 20 sati na tjedan.

Djeca koja dobiju prevoditelja u nastavi nemaju pravo na njega u izvannastavnim aktivnostima, izletima, predstavama...

Ovaj problem ostat će neriješen dok se ne donese Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Pravilnik je prošao dva kruga e-savjetovanja i nalazi se na nomotehničkoj obradi - čeka potpis .

U uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predlažu da se svaki stručnjak koji se educira za pedagoškog djelatnika nauči znakovni jezik . To je praksa u mnogim europskim državama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!