13:02 / 29.01.2019.

Autor: I.H./Hina

Još jedna starija osoba žrtva prijevare, policija savjetuje kako se zaštititi

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Kako bi spriječila prijevare, policija savjetuje građanima, posebice starijima, da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom sve dok se pouzdano ne uvjere o kome je riječ.
Još jedna starija osoba našla se na meti prevaranata koji su je nasamarili i ukrali više od 50 000 kuna, a predstavili su se kao stranci kojima je potrebna pomoć. Zagrebačka policija još jednom poziva građane na opreznost, posebno one starije životne dobi.

Posljednji slučaj prijevare zabilježen je jučer oko 14 sati na ulici u novozagrebačkoj četvrti Siget gdje su se dvojica nepoznatih muškaraca predstavila 78-godišnjaku kao strani državljani. Rekli su mu da im treba pomoć jer su doživjeli prometnu nesreću pa jedan od njih mora drugom isplatiti štetu za koju nema novca, ali ima "vrijedan sat".

Oštećenoga su tada na prijevaru nagovorili da sa svog računa podigne novac i posudi ga ''na neko vrijeme'' jednom od njih, uz ''vrijedan'' sat kao zalog. Osumnjičeni su s novcem pobjegli, a prevareni je ostao s bezvrijednim satom. Time mu je počinjena materijalna šteta od više desetaka tisuća kuna, izvijestila je u utorak Policijska uprava zagrebačka.

PU zagrebačka opetovano upozorava da su na njezinu području evidentirani različiti oblici prijevara u kojima se kao oštećeni pojavljuju osobe starije životne dobi.

Prevaranti koriste specifičnosti svojih žrtava kao što su starija životna dob, samostalno stanovanje i neopreznost kako bi došli do njihovih ušteđevina, nakita ili drugih vrijednih predmeta.


Policija starijima: Ne puštajte nepoznate u svoj dom!

Kako bi spriječila prijevare, policija savjetuje građanima, posebice starijima, da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom sve dok se pouzdano ne uvjere o kome je riječ.

Predstavi li se osoba kao službena, od nje treba tražiti službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati je na uvid, a ako postoji sumnja, treba tu osobu telefonski provjeriti u instituciji iz koje dolazi.

Žrtve pozivaju da ih odmah obavijeste na broj 192 ako posumnjaju u nekoga, posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela.


Zapamtite njihov izgled, boju kose i očiju, visinu...

-
Ne dajte da vas zavedu uvjeravanja nepoznatih osoba, njihove titule i slični nastupi, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove, poput madeža, ožiljka, tetovaža, savjetuje zagrebačka policija.

Građane upozorava da se izlažu velikom riziku ako pokleknu pred upornosti nepoznatih osoba koje pod svaku cijenu žele ući u njihov dom pod izlikom pružanja pomoći kod bolesti, nuđenja povoljne robe, traženja milostinje i slično. Odrasli članovi obitelji trebali bi starije osobe često upozoravati na te opasnosti i ponavljati im policijske savjete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!