07:08 / 14.06.2020.

Autor: HRT

Još samo tri dana DIP zaprima liste

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stranke i kandidati koji se vide u desetom sazivu Hrvatskoga sabora imaju još samo tri dana za predaju lista.
Do isteka roka za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore ostala su još dva dana. Danas je svoje liste Državnom izbornom povjerenstvu predala koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koalicija predvođena Živim zidom te jedan od najdugovječnijih saborskih zastupnika - Furio Radin koji se natječe za deveti mandat.

Praćen tamburama, pristašama, zastavama i transparentom "Zato što svoje volim" Miroslav Škoro stigao je u Sabor. Točno u podne Državnom izbornom povjerenstvu predao je svoje liste.

Uvjeren je da će upravo Domovinski pokret biti najveće izborno iznenađenje unatoč, kako kaže,  strelica koje mu u pretkampanji stižu i slijeva i zdesna.

- Iz ovog duopolskog ja bih rekao SDP-a i HDZ-a koji vlada ovom Hrvatskom već 20 godina i čija će vladavina završiti 5. srpnja, uvjeren je Škoro.

Pa je biračima poručio da HDZ i SDP imaju samo jedan cilj - nastaviti pljačku Hrvatske. 

- Domovinski pokret neće biti treća opcija nego će nakon izbora biti prva i jedina opcija bez koje neće biti moguće formirati Vladu, rekao je Škoro.

A je li odlazak Andreja Plenkovića, kao što je poručio Robert Pauletić, ključni preduvjet za moguću postizbornu koaliciju s HDZ-om?  - Gledajte, to da me pitate osobno, mogao bih se složiti s tim, kaže Ivan Penava, Domovinski pokret.

- Sve ovisi koliko tko dobije glasova, ne možete Vi ako dobijete manje glasova Vi odlučivati, to se tako ne radi, ističe Ruža Tomašić, Domovinski pokret.

Mnogo je jasnije s kim ni pod koju cijenu ne žele.

- Ja sam bio vrlo jasan da ja u društvu s Miloradom Pupovcem i SDSS-om apsolutno nemam što tražiti, to meni su stavovi te stranke, oni su praktički sadržavaju protudržavne elemente i u kontinuitetu rade protiv svih građana bez obzira na nacionalnost, kaže Penava.

A svoju kandidaturu predao je i jedan od najdugovječnijih političara, zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Poručuje da se na to odlučio jer se mora suprotstaviti desnici koja želi umanjiti manjinska prava. 

- Ja im sad s ovoga mjesta poručujem vrlo sintetički da manjine dobivaju premalo novaca,  rekao je Furio Radin, kandidat talijanske manjine.

Svoju kandidaturu predala je i platforma "Dosta je pljačke" predvođena bivšim partnerima u Živom zidu Ivan Viliborom Sinčićem i Ivanom Pernarom koji su se nedavno javno vrijeđali, a sada, pred izbore, iznenada su zakopali ratne sjekire.

- Pa kolega Pernar i ja smo evo suborci, sljedeće godine bit će 10 godina. Nikada nismo imali političkih ili programskih razmirica, već isključivo na osobnim odnosima, rekao je Sinčić.

Pa sad zajednički najavljuju još bolji rezultat nego prije 4 godine jer, kažu, okupljaju ljude koji žele reforme.

A u Državnom izbornom povjerenstvu pozivaju sve zainteresirane za kandidaturu da se jave na vrijeme kako bi se na posljednji dan, u utorak, izbjegle gužve i duga čekanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!