Istražuje se uzrok prevrtanja broda kod Mljeta, poginula jedna osoba

11.07.2022.

08:34

Autor: HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U nedjelju se u Mljetskom kanalu prevrnuo izletnički brod, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Riječ je o voditelju broda. Turisti su spašeni i, prema prvim informacijama, nisu ozlijeđeni.

Uzroci nesreće još nisu poznati, istraga traje. Prema neslužbenim informacijama, prevrtanju broda kumovali su ne samo vremenski uvjeti, vjetar i valovi, nego i narušena stabilnost plovila.

Svjedoci koji su prvi došli na mjesto nesreće ističu da su glavni krivac valovi.

Izletnički brod prevrnuo se nedugo nakon isplovljavanja iz mljetske luke Pomena, i to kod otočića Glavat. Riječ je o brodu koji svakodnevno plovi na relaciji Pelješac - Mljet.

Spašeno je svih devet putnika, stranih državljana, među kojima je bilo i dijete. Nisu ozlijeđeni, ali su doživjeli šok. Kapetan broda, nažalost, izgubio je život.

Spašeni putnici nakon izvlačenja iz mora prevezeni su u sigurnu luku. Očevid o uzrocima pomorske nesreće vodi Lučka kapetanija Dubrovnik u suradnji s policijom.

Dijelovi broda još plutaju u akvatoriju između Mljeta i Lastova. Iz Lučke kapetanije pozivaju na oprez sve koji tuda plove ili namjeravaju ploviti.

- Poznato nam je da se voditelj brodice, koji je ujedno i vlasnik, s devetero putnika s Mljeta uputio prema Pelješcu i da je ispred otočića Glavat poslije 16 sati došlo do prevrtanja te brodice. Nakon toga su putnici i osoba koja je upravljala brodicom skočili u more da se spase. Jedan dio je doplivao, a ostatak je ostao u moru i spasili su ih pomorci i ronioci. Nažalost, jedna osoba je imala ozljede glave. Vratila se kao takva na brod i više nije isplivala, to je prema izjavama koje imamo od spašenih osoba, rekao Mato Kekez, lučki kapetan, u razgovoru za HRT.

Na brodu je bilo četvero slovenskih i dvoje hrvatskih državljana, a ostali su francuski državljani.

- Oni su u stabilnom stanju, nema ozlijeđenih, rekao je Kekez.

Govoreći o uzrocima nesreće, istaknuo je kako je očito bila narušena stabilnost brodice.

- Došlo je do kombinacije vjetra i mora u istom trenutku, bio je dovoljan samo mali kritičan moment da dođe do prevrtanja i potonuća, rekao je Kekez.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!