16:45 / 05.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Još se ne zna kada će o saborskom Poslovniku raspravljati Odbor za Ustav

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ne zna još kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav, a ovog petka uopće nije predviđeno glasovanje.
Zbog zaostataka na dnevnom redu, koji su rezultat prošlotjedne maratonske rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika, Hrvatski sabor će ovog tjedna plenarno zasjedanje, umjesto u srijedu, početi već u utorak, a još se ne zna kada će i hoće li ovoga tjedna biti sjednica Odbora za Ustav na temu spornog Poslovnika, ali je gotovo izvjesno da se o tom dokumentu neće glasovati ni ovoga petka.

"Ono što mi tražimo imaju vijećnici lokalne samouprave", izjavio je šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručujući vladajućima da će, ako tako žele, glasovanje o Poslovniku trajati i 15 sati. Na prijedlog Poslovnika je, kaže, podneseno 476 amandmana. SDP je od njih spreman odustati ako se s vladajućima dogovore oko dva ključna amandmana.

Traže da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada - ujutro. Također, kako bi oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike, traže da se u roku tjedan dana, temeljem potpisa minimalno 20 zastupnika, mora održati rasprava o onoj točki koja je na dnevnom redu više od trideset dana, s tim da jedan zastupnik mjesečno može potpisati samo jedan takav zahtjev.  

Vladajući su, kaže, zasigurno svjesni da će u slučaju kompromisa prva na meti SDP-a biti Istanbulska konvencija. "Ako se bude tjerao mak na konac onda ćemo mi za svaki idući zakon kojem se protivimo uputiti 500 amandmana, pa ćemo za svaki osjetljivi zakon glasovati petnaestak sati", poručuje Bauk. 

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner priznaje kako je oporbeni filibuster (vremensko otezanje) legitiman, no smatra da to nije mudra odluka u odnosu na hrvatske građane. Ne zna još kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav, a po njegovim saznanjima, ovog petka uopće nije predviđeno glasovanje.
 
O tome je li HDZ spreman reterirati oko dva za SDP ključna amandmana zbog kojih tvrde da bi odustali od ostalih, Reiner kaže: "Na žalost, već se par puta dogodilo, jer SDP nije homogen, da se jedno dogovorimo s nekim ljudima tamo, a onda na glasovanju ispadne drugačije". U šumi amandmana koji služe za ometanje izglasavanja Poslovnika vjerojatno postoje i oni koji se mogu prihvatiti, no prvo treba kroz tu šumu proći, dodaje Reiner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!