16:22 / 09.08.2021.

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Još se ne zna tko je krivac za onečišćenje Karašice

Karašica

Karašica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon subotnjeg prosvjeda zbog onečišćenja rijeke Karašice, pomaka nema. Rijeka se i dalje onečišćuje, tvrde u tamošnjoj ekološkoj udruzi, a danas su obišli i i sporno mjesto. Sumnju izazivaju i još uvijek nedostupni rezultati analize vode.

Mjesto ulijevanja kanala Putna u Karašicu. Ostava je do kraja spuštena, no voda sumnjiva kemijskog sastava i dalje istječe u Karašicu. Stanje na ovom mjestu, kažu u svom dopisu, prati i Državni inspektorat. Počinitelj onečišćenja još uvijek je službeno nepoznat.

- Smatramo da zagađivanje u tom razmjeru i tolika količina smrdljive otpadne vode podrazumijevaju jednog velikog zagađivača. Dakle, netko je bio uzročnik toga i ono što mi tražimo da se ta ustava zatvori. Ako je oni ne mogu spustiti do kraja, neka je blokiraju s nečim da ta voda više ne izlazi, kaže Darko Župan, iz Ekološke udruge Eko-Karašica.

A "zagađivanje" podrazumijeva i "zagađivača". Predstavnik "Hrvatskih voda" u svom očitovanju valpovačkoj gradskoj Upravi u koje imamo uvid - spominje izvanredno onečišćenje. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije potvrdili su kako su rezultate laboratorijske analize vode naručitelju, "Hrvatskim vodama", dostavili još prošloga tjedna. Ti rezultati trenutačno su u Zavodu za vodno gospodarstvo, direkcije "Hrvatskih voda".

- Dok oni govore da je riječ o izvanrednom onečišćenju što bi obuhvaćalo nepovoljne hidrološke uvjete i ljetne vrućine odnosno ljetne mjesece koji su izazvali nedostatak kisika, nepovoljno odljevanje tu i tamo nekakve gnojnice sa susjednih kuća, ali ne nekog velikog zagađivača, kaže Župan.

Ne možemo prihvatiti obrazloženje kako ovdje nije u pitanju ljudski faktor - kažu u valpovačkoj gradskoj upravi.

- Da nije u pitanju ljudski faktor onda bi se ovo događalo i u drugim kanalima koji su u okolici i koji utječu u rijeku Karašicu. A ribočuvari Valpova i Miholjca su obišli kompletan teren i jedino iz ovog kanala ide voda ovakvog sadržaja u rijeku. I to je iz tog razloga ne možemo prihvatiti obrazloženje svih institucija s kojima smo stupili u kontakt, kaže Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova.

Pa su odlučili ponovno podignuti glas. Valpovčani najavljuju novo prosvjedno okupljanje sutra u 16 sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!