Još strože ograničena okupljanja, širi se upotreba COVID potvrda

05.11.2021.

12:26

Autor: V.G./Hina/HRT

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u četvrtak, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novobooljela, da se od 15. studenog širi upotreba COVID potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.


- Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti, kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenog širi upotreba COVID potvrda.

Zabranjuje se održavanje svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Za isto suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave.

Drugo, pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja u zatvorenim prostorima gdje će sudjelovanje s COVID potvrdom biti obvezno korištenje maske i održavanje razmaka, dosad to nije bilo obvezujuće. I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja javnih okupljanja na kojem je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Iznimno moći će se održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom ako to odobri HZJZ.

Sva javna okupljanja moraju završiti do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde. Sportska natjecanja u zatvorenom i na otvorenom će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde, te nose medicinske maske za lice u zatvorenom.

COVID potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja COVID potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. studenoga se može uvesti obveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u teretane, fitness centre, kafiće i restorane, sportske dvorane.

Testiranje će se moći obaviti samo u ovlaštenoj ustanovi i laboratoriju, a na zahtjev zaposlenika poslodavci će im refundirati, za sada, trošak testiranja.

Trenutno je u Hrvatskoj više od 420 ovlaštenih ustanova i laboratorija za testiranje.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije i pritisku na zdravstveni sustav obveza testiranja ili dokazivanja prihvatljive razine sigurnosti COVID potvrdom uvodit će se i za druge djelatnosti.

- Pratit ćemo situaciju, a ako se ona ne poboljša, najavljujemo da bi od 4. siječnja uvodili COVID potvrde kojima bi se verificirao samo status osoba koje su cijepljene ili preboljele bolest. Dovoljno je vremena da se oni koji to nisu, stignu cijepiti, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!