Urušavanje balkona u središtu Zagreba, danak neodržavanju zgrade

25.03.2022.

10:46

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Urušavanje balkona u središtu Zagreba, danak neodržavanja zgrade

Urušavanje balkona u središtu Zagreba, danak neodržavanja zgrade

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Nesreća u starom dijelu Zagreba. Jučer se srušio balkon na četvrtom katu u Ulici Republike Austrije dok su na njemu bili muškarac i žena. Jedna je s dijelovima betona pala na balkon na katu ispod. Srećom nitko nije poginuo. Ovaj je slučaj ponovno otvorio temu lošeg stanja zgrada i prije potresa.

Neodržavanje zgrade dalo je danak u stanu u ulici Republike Austrije. Jučer oko 16.30 srušio se balkon na kojem su u tom trenutku bile dvije osobe. Jedna je, s dijelovima betona - pala na balkon na katu ispod. Vatrogasci su je spasili, a prema neslužbenim informacijama nije ozbiljnije ozlijeđena. 26-godišnjakinja je pala kat niže dok se njezin partner uspio primiti za ogradu. Nitko nije teže stradao.

- Osoba koja je bila na balkonu je zaista imala nevjerojatnu sreću i pala je na kat ispod tako da smo je izvukli kroz prozor kata ispod bez vidljivih ozlijeda, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Ovoga puta nedavni potres nije bio glavni okidač, nego stari materijali - među ostalim trule željezne grede koje drže balkon zgrade stare 120 godina.

- Bili smo preko puta. Zvučalo je jako ružno. Bio je taj bum. Nimalo ugodno, priča stanarka zgrade Lucija Čorak. Smatra da odgovornost za to treba preuzeti predstavnica stanara, jer oni plaćaju pričuvu.

U lošem stanju cijeli Donji Grad

- Cijeli Donji Grad, a Ulica Republike Austrije pripada Donjem Gradu - je u lošem građevnom stanju. Zgrade su sve starije od 100 godina pa i više. I naravno da vijek materijala koji je ugrađen ima neki svoj rok, upozorava tajnik Hrvatske komore arhitekata Robert Loher.

Mnoge su zgrade i zaštićeno kulturno dobro, pa ih se ne može uređivati bez odobrenja ovlaštenog konzervatorskog odjela. Radi se, kaže Josip Atalić s Građevinskog fakulteta "o stogodišnjim tradicijskim zgradama koje su višestruko rekonstruirane" . Poseban su izazov za inženjere, dodaje - zgrade u nizu i bloku.

A za sve radove potreban je dogovor stanara i predstavnika suvlasnika koji se katkad ne može postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!