15:27 / 28.09.2020.

Autor: V.K./P.F./T.V./HRT

Josipa Rimac izašla iz istražnog zatvora

Foto: Ivona Zadro/HRT

Foto: Ivona Zadro/HRT

Foto: - / HRT

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac trebala bi izaći iz istražnog zatvora u Remetincu.
Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu oko 17:15, gdje se nalazi od kraja svibnja.

Rekla je kako je 124 dana čekala da zagrli svoje dijete i da joj je to bilo najvažnije.

- Ovaj postupak koji se vodi više nije tajan, ali istraga traje pa ne mogu ništa komentirati za istragu. Moram priznati da sam najviše detalja čula od novinara, rekla je Rimac.

Kaže kako razumije postupke svoje bivše stranke.

- Znači, ovako. Rekla bih da su mjere jedinice različite, pa ću ja za početak reći da sam ja prvo jutro kada smo došli u Ministarstvo uprave podnijela zahtjev za razrješenje jer je to moja obveza i dužnost. Isto tako sam nakon 24 godine zatražila ispisivanje iz stranke, također jer smatram da je to moja obveza i dužnost. 24 godine sam bila član. Shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje koje se dogodilo svih ovih godina, istaknula je Rimac.

Potvrdila je da je napisala knjigu.

- Istina je da sam napisala knjigu. Knjiga se zove "Mater i ćaća, pet kćeri" i posvećena je mojoj majci Kati  koju sam izgubila prije pet mjeseci zbog koronavirusa, mojem ocu Josipu i mojim sestrama - Mariji, Anđelki, Neni i Bisi, otkrila je Rimac.

Na novinarsko pitanje je li ju netko od bivših stranačkih kolega razočarao, odgovorila je niječno.

- Nema vam tu razočaranja. Prije svega, život je takav. Morate biti svjesni da kada imate neke pozicije, funkcije i titule dobijete i neke prijatelje, kada izgubite te funkcije i titule, izgubite i neke odnose, rekla je Rimac, dodavši da je najvažnije da vam uz vaše ime i prezime ostaje vaša obitelj i istinski prijatelji.

Ponovila je da je istraga tajna i da ju ne može komentirati ali da surađuje i da će nastaviti surađivati sa svim tijelima istrage.

Na pitanje novinara je li istina da planira optužiti i neke druge osobe iz visoke politike, Rimac je skinula sunčane naočale koje je do tada nosila i nasmiješila se.

- Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, moje prijatelje, stranačke kolege, završila je Josipa Rimac.

➡️ Josipa Rimac odbacila krivnju
➡️ Pritvor za Josipu Rimac i još šestero osumnjičenih

U zatvor je oko 16:20 po nju stigla njezina odvjetnica Lidija Horvat. Odvjetnica je potvrdila da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora niti je proširio istragu, a kako portal HRT-a doznaje, Rimac bi trebala biti puštena danas popodne. Oko 11 bi trebao biti ispitan i posljednji svjedok, nakon čega će Rimac predati zahtjev da ju se pusti na slobodu.


- Istražni zatvor posljednji joj je put produljen 28. kolovoza, a iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke "iza rešetaka" ostane još dva mjeseca, Josipi Rimac prihvaćena je žalba i ona treba biti puštena 29. rujna, kaže.

➡️ Iz arhive: Afera "vjetroelektrane" - tko je odgovoran?

Potkraj kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom. Osim Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!