09:07 / 02.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Josipović: Pitanje granice trebalo je prije riješiti

-

-

Foto: - / -

Odgovarajući na pitanje je li moguće očekivati da će Slovenija posegnuti za blokadom ili vetom za ulazak Hrvatske u Schengen Josipović je kazao da je moguće. No ja se zaista nadam da neće, kazao je, među ostalim, Josipović.
Europska komisija će najvjerojatnije Hrvatsku i Sloveniju opet pozvati na dijalog, kompromis i dogovor, rekao je za HRT-ov Studio 4 Ivo Josipović, bivši predsjednik RH govoreći o tome da će EK danas saslušati obje države budući da Slovenija ustraje u tužbi Hrvatske pred Sudom EU-a zbog neprovođenja arbitražne presude o granici.

EK se neće upuštati u zauzimanje stava ni prema jednoj strani, dodao je. 

Sud EU-a u Luxembourgu dao je naslutiti da je tužba Slovenije loš put. No to ne znači da u konačnici neće donijeti neku meritornu odluku. Mislim da bi se naša diplomacija i struka trebale pripremiti za takav scenarij, kazao je Josipović.

S obzirom na skore parlamentarne izbore u Sloveniji ondje su učestale oštre poruke. A pitanja teritorija uvijek su vruće teme - hoće li netko nešto dobiti ili izgubiti. Tu su države uvijek maksimalističke nastrojene. Nijedna vlada ne želi da ju se označi kao ona koja gubi teoritorij ili nije poduzela sve što treba.

To čini nesklonim vlade da sklapaju bilo kakve aranžmane. I kao predsjednik RH sam smatrao, a i danas također, da se ne trebaju očekivati da će se dogovorom na nekom zatvorenom sastanku riješiti pitanje granica. Jedini pravi put je ići pred međunarodni sud pravde, naglasio je.

Mislim da se neoprezno dopustila mogućnost da se o granici pregovara i odlučuje u vrijeme kada Hrvatska može biti na neki način ucijenjena ulaskom u EU. Mislim da je našu granicu trebalo puno prije rješavati. Isto tako, misilm da je potpuno pogrešno mišljenje onih koji očekuju da ćemo naše susjede koji tek ulaze u EU pritisnuti na neko za njih negativno rješenje u pregovorima.

Granični sporovi s našim susjedima nisu toliko vruće pitanje da bi ozbiljno narušilo međudržavne odnose.

Odgovarajući na pitanje je li moguće očekivati da će Slovenija posegnuti za blokadom ili vetom za ulazak Hrvatske u Schengen, Josipović je kazao da je moguće. No ja se zaista nadam da neće, kazao je, među ostalim, Josipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!