17:21 / 23.01.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

Josipović: Vrijeme je da ojača lijeva ruka

-

-

Foto: - / -

Josipović je na konferenciji za novinare rekao da su poziv od SDP-a da pristupe razgovorima o mogućem ujedinjenju dobili relativno nedavno.
Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske i sadašnji predsjednik stranke Naprijed Hrvatska idući - će tjedan izvijestiti članove Predsjedništva o pozivu koji su dobili iz SDP-a za razgovore oko mogućeg ujedinjavanja te je izrazio nadu da će oni biti odobreni i uspješno završeni.

- Josipović odustao od ulaska u GLAS, vraća se u SDP - reakcije

Josipović je na konferenciji za novinare rekao da su poziv od SDP-a da pristupe razgovorima o mogućem ujedinjenju dobili relativno nedavno.

Kazao je da ne postoji vremenski okvir za dogovor s SDP-om. Smatra da će tu biti manje prepreka političke naravi budući da su i jedni i drugi socijaldemokrati. Upravo je to, kaže, bilo važno pitanje oko kojeg se nisu mogli dogovoriti s Glasom s kojim su prije SDP-a dugo razgovarali oko mogućeg ujedinjavanja.

Dodao je da je SDP jedan od mogućih puteva, "on je najveća centralna lijeva stranka bez obzira na probleme koji su znani". "Ne mogu reći hoćemo li se dogovoriti s SDP-om, ulazimo u taj postupak i osobno se nadam dobrom i uspješnom završetku", naglasio je.Jedini 'uvjet bez kojeg ne ide' je da njihovi članovi budu primjereno inkorporirani u rad stranke. To, dodao je, znači da tamo gdje imaju jake lokalne organizacije njihovi članovi zajedno s članovima SDP-a sudjeluju na ravnopravan način u članstvu, a tamo gdje nemaju jako članstvo nemaju očekivanja.

Josipović je istaknuo kako nije ključno pitanje što će svatko od pojedinih članova Naprijed Hrvatska ili SDP-a dobiti ili izgubiti mogućim ujedinjavanjem nego je pitanje hoće li okrupnjavanje na lijevoj strani pomoći Hrvatskoj, socijaldemokraciji  i ideji socijalne pravde.

Opovrgnuo je da mu je obećano mjesto saborskog zastupnika ili mjesto na listi za europarlament. Rekao je da je prerano govoriti o tome je li spreman ponovno biti predsjednički kandidat te smatra da se cijela ljevica pa i oporba u konačnici mora udružiti oko onog kandidata koji ima ozbiljne izglede da pobijedi, ali da je prerano govoriti o tome tko je to.

Ustvrdio je da nije otišao iz SDP-a, već se nije vratio u tu stranku nakon predsjedničkog mandata jer je smatrao da SDP, iako je bio na vlasti, ono što je radio nije bilo dobro. Izrazio je uvjerenje da će se sva infrastruktura i članstva jako dobro uklopiti u SDP ako dovrše pregovore kako treba.

Ocijenio je da je danas Hrvatska otišla jako udesno, ne samo u državnim institucijama već kao i društvo i da je vrijeme da ojača i lijeva ruka. Odbacio je i nagađanja da je ovaj postupak svojevrsno priznanje da njegov projekt Naprijed nije uspio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!