11:45 / 08.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Josipović žestoko napao predsjednicu Grabar-Kitarović

-

-

Foto: - / -

"Legitimno je pravo da se gospodin Milanović kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima, a ja mu želim puno sreće i uspjeha kao i drugim kandidatima", kaže Josipović o bivšem šefu u SDP-u.
 U Studiju 4 HTV-a gostovao je bivši predsjednik RH te čelnik stranke 'Naprijed Hrvatska', Ivo Josipović.

Na početku gostovanja, komentirao je konferenciju za medije Milorada Pupovca, a na kojoj je čelnik SDSS-a među ostalim govorio o objavi sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića na društvenim mrežama.

- U mnogim se glavama pobrkala sloboda izražavanja sa slobodom širenja mržnje. Strašno je što se može pročitati i na društvenim mrežama, ali i u pojedinim medijima.

Josipović ima jednu ambiciju

Bivši predsjednik upitan ima li ambicija se kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima, kaže da ima samo jednu ambiciju, a to je saniranje stanja na ljevici. One stranke koje se mogu ujediniti, to treba odmah učiniti, a one druge koje ne mogu iz raznih razloga, treba poticati na suradnju, ističe Josipović.

- Vidimo kuda je unipolarnost političke scene dovela Hrvatsku. Imamo i ozbiljno zaostajanje Hrvatske za drugim europskim zemljama, a parlament nam liči na tržnicu.

Osvrnuo se i na "aferu savjetnici" i smjenu savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Radeljića.

- Jasno smo razotkrili poziciju paraobavještajnog podzemlja. Otvara se i pitanje pozicije predsjednice, koja je vrhovni zapovjednik, a nije u stanju svojim savjetniku zahvaliti na suradnji. Predsjednica je zapravo ovisila o savjetnicima, koji su poput one lutke na koncu s njom manipulirali, kaže Josipović. Na opservaciju Petra Vlahova da i Donald Trump mijenja savjetnike, kaže sljedeće:

Mijenja, ali ne tako da mu tajna služba odlazi i prijeti savjetnicima, već to čini sam.

"Prebjezi govore o prostituciji političke scene"

SDP mi nije niti približno pružio podršku tijekom predsjedničke kampanje na posljednjim izborima, kao što je primjerice HDZ Kolindi Grabar-Kitarović, ističe Josipović, a o današnjem odnosu s bivšim šefom Zoranom Milanovićem kaže da se "znaju sresti i pozdraviti", dodajući da je on 'vrlo sposoban i obrazovan", no da je vodio politiku koja je bila štetna za ljevicu. O Milanović kao predsjedniku, kaže sljedeće:

- Legitimno je pravo da se gospodin Milanović kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima, a ja mu želim puno sreće i uspjeha kao i drugim kandidatima.

Komentirao je i recentne događaje, političke prelaske kod Milana Bandića.

- To govori o slabosti političkih stranaka i prostituciji političke scene.

Zaključno, Ivo Josipović komentirao je slučaj nabavke F-16 zrakoplova od Izraelaca. Ne bi prejudicirao je li najveća odgovornost na ministru obrane Krstičeviću ili na nekome drugome koji je odlučivao o zrakoplovima.

- Ti avioni zapravo nisu ono što mi trebamo, neki su to nazvali 'letećim kantama'. S te strane je dobro da je taj posao propao. Možda bi bilo bolje uzeti šest novih, najmodernijih zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!