14:01 / 22.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Jourova: Povjerenje građana u pravosuđe narušeno dugotrajnim procesima

Foto: twitter @VeraJourova

Foto: twitter @VeraJourova

Foto: - / -

Dijalozi s građanima neposredan su oblik razgovora građana s Europskom komisijom o širokom rasponu europskih tema i dio su stalnog procesa dvosmjerne komunikacije kojim se Komisija obraća građanima u svim državama članicama EU-a.
Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova istaknula je u petak u Zagrebu da bez neovisnih sudova neće porasti povjerenje građana u pravosuđe i ocijenila da je ono u Hrvatskoj narušeno dugotrajnošću sudskih procesa.

Jourova
je drugi dan posjeta Zagrebu sudjelovala na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Europska unija kao globalni lider u vladavini prava" na kojoj je poručila da su vladavina prava i neovisnost sudova stupovi Europske unije.

- Funkcioniranjem pravosuđa na nacionalnoj, ali i europskoj razini povećava se povjerenje građana u pravosuđe, istaknula je Jourova na konferenciji i podsjetila na glavne zamjerke hrvatskih građana.

- Građani u Hrvatskoj nemaju povjerenja u pravosudne institucije zbog dugotrajnih sudskih procesa, upozorila je Jourova dodavši da je "neovisnost pravosuđa preduvjet za stjecanje povjerenja građana".

Degradiranje pravosudnog sustava udaljava od demokracije, napomenula je povjerenica.

- Javnost nije osvijestila da degradiranje pravnog sustava vodi u totalitarni režim, rekla je Jourova.

Konferencija je održana u Kući Europe u povodu utemeljenja Centra izvrsnosti "Jean Monnet", u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. U Dijalogu s građanima Jourova je upozorila i na različito poimanje vladavine prava među zemljama članicama EU-a.

- Zemlje članice EU-a razlikuju se u tumačenju vladavine prava, zbog kulturoloških i drugih razloga, napomenula je Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Dijalozi s građanima neposredan su oblik razgovora građana s Europskom komisijom o širokom rasponu europskih tema i dio su stalnog procesa dvosmjerne komunikacije kojim se Komisija obraća građanima u svim državama članicama EU-a. Održavaju se diljem Europe od 2013.

Tijekom Dijaloga s građanima odgovarala je na pitanja o spornoj reformi Vrhovnog suda u Poljskoj i aktiviranju članka 7. zbog povrede vladavine prava.

- Članak 7. i članak 15. su dva članka za koje sam mislila da nikada neće biti potrebno aktivirati, rekla je Jourova i dodala da je nedopustivo uplitanje u neovisnost sudova u bilo kojoj zemlji članici.

Dio obuhvatnih reformi pravosuđa u Poljskoj, prihvaćenih u srpnju, prisilile su neke vrhovne suce da odu u prijevremenu mirovinu. Poljska stranka Pravo i pravda objašnjavala je da je to potrebno kako bi sud bio učinkovitiji i pritom ignorirala sva upozorenja europskih institucija.

Nakon neuspješnih dijaloga pokrenut je postupak protiv Poljske. Europski sud pravde naredio je 19. listopada Poljskoj da privremeno suspendira zakon i vrati svrgnute suce na posao. Komisija jednom godišnje objavi Pregled stanja u području pravosuđa. Usmjeren je većinom na građanske i trgovačke parnice te na upravne predmete.

U Pregledu se ponajviše razmatraju tri glavna elementa djelotvornog pravosudnog sustava: učinkovitost, kvaliteta i neovisnost.
Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!