22:56 / 28.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

Jovanović: Filozofskim fakultetom ne može se upravljati silom ni manipulacijama

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Kako je objasnio Šimpraga, takvu odluku donio je zbog epidemioloških razloga i sukladno odluci Nacionalnoga stožera civilne zaštite da na javnim skupovima može biti maksimalno 50 osoba.
Profesor Neven Jovanović, jedan od kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, ustvrdio je danas da se tim fakultetom ne može upravljati silom ni manipulacijama.

-
To je velika i složena sveučilišna zajednica kojom je nužno upravljati u duhu partnerstva i uzajamnosti, uz uvažavanje pravila, običaja, ljudi, istaknuo je Jovanović.

Profesor Jovanović jedan je od troje kandidata za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG), a kao i drugo dvoje kandidata - profesori Renata Geld i Tomislav Galović, trebao je danas na izvanrednoj sjednici Vijeća FFZG-a predstaviti svoj program. Po odluci obnašatelja dužnosti dekana profesora Miljenka Šimprage, izvanredna sjednica podijeljena je u tri dijela - dva puta predstavljanje i jednom glasanje.

Kako je objasnio Šimpraga, takvu odluku donio je zbog epidemioloških razloga i sukladno odluci Nacionalnoga stožera civilne zaštite da na javnim skupovima može biti maksimalno 50 osoba, a fakultetsko vijeće ima 91 člana plus četiri člana uprave. Ocijenio je da je morao prekinuti sjednicu zbog bojkota nepozvanih članova vijeća, koje su poduprli i kandidati Jovanović i Geld.

Jovanović je tako podsjetio da su kolegica Geld i on u ponedjeljak, 26. listopada, pozvali o.d. dekana da im javi hoće li se sjednica održati i u kojem terminu. Napomenuo je kako je na njihovu fakultetu inače običaj da dekan na dužnosti pozove kandidate na sastanak i s njima dogovori detalje, a pozivi za sjednice vijeća redovno se upućuju tjedan dana ranije. Ali dodao je, do toga nije došlo te su bili zabrinuti, a na upit su dobili odgovor dekana da će se sjednica održati, da će imati 20 minuta za predstavljanje programa i da će odgovarati na pitanja članova vijeća. O satu sjednice pak nisu dobili podatke, jer je o.d. dekana naveo da "prati epidemiološku situaciju".

Potom su jučer poslijepodne članovi vijeća dobili obavijest da će se izvanredna sjednica održati trodijelno: prvi dio danas, s početkom u 9,30 sati, drugi dio 4. studenoga s početkom u isto vrijeme, a termin trećeg dijela (glasanja) "bit će im dostavljen naknadno". Odluka donesena bez konzultacija, vijeće protiv "trodijelne" sjednice. Kandidati Geld i Jovanović upozorili su da je o.d. dekana ovakvu odluku donio bez konzultacija s vijećem i kandidatima te podsjetili kako je Šimpraga osobno inzistirao da se sjednica održi uživo u Dvorani VII (najvećoj dvorani FFZG-a). Pritom je prethodno sam odlukom ograničio broj ljudi u toj dvorani na 50, uz dodatno inzistiranje na tumačenju da je sjednica Fakultetskog vijeća "javno okupljanje", a ne, recimo, dio redovnog poslovanja fakulteta.

S druge pak strane, nije razmatrao mogućnost održavanja sjednice putem video-konferencije, navodno jer je sustav za učenje na daljinu na prošloj sjednici tri puta "padao". Okolnost da Filozofski fakultet ima na raspolaganju još dva sustava za video-konferencije (zovu se Tau i Microsoft Teams) obnašatelj dužnosti dekana, koliko znamo, nije uzeo u obzir.

Prekinuta sjednica Vijeća FFZG-a

Na poziv na "trodijelnu" sjednicu reagirali su kandidati i članovi vijeća upozoravajući da se vijeće sastaje radi rasprave i da nema valjane rasprave ako jedan dio članova ne može čuti pitanja i odgovore koje postavlja i dobiva drugi dio članova što ne bi vodilo formuliranju zajedničkoga stava i donošenju zajedničke odluke. Dodatno je problematično što su podjelom svi studenti svrstani u jednu grupu, te bi se prva polovica vijeća sastala bez sudjelovanja studenata. Ali, dodao je Jovanović, reakcije kandidata i članova vijeća, upućene elektronskom poštom, ostale su bez odgovora obnašatelja dužnosti dekana.

Članovi vijeća zahtijevali sjednicu u punom sastavu, nezadovoljstvo iskazali lupanjem. Zato su, istaknuo je Jovanović, u terminu zakazanom za prvi dio sjednice, u Dvoranu 7 došli svi članovi vijeća i njihovi zamjenici, i oni koji su bili na popisu i oni koji nisu. Od o.d. dekana zahtijevali su da se sjednica vijeća održi u punom sastavu, istodobno, o čemu pak Šimpraga nije želio razgovarati, te je ponovo isticao epidemiološke razloge i konstatirao da se sjednica u ovim uvjetima ne može održati, ali nije predložio nikakvo daljnje rješenje.

Potom su obnašatelji dužnosti dekana i prodekana napustili dvoranu, osim  prodekana Tomislava Galovića koji je trebao, kao kandidat za dekana, prvi izlagati svoj program. Jovanović je posvjedočio da su članovi vijeća i njihovi zamjenici nezadovoljstvo izostankom rasprave i volje za dogovor iskazali dugotrajnim lupanjem o klupe u dvorani koje je trajalo oko pola sata. Nakon što se Šimpraga u jednom trenutku vratio u dvoranu prekinuli su lupanje očekujući da će o.d. dekana nešto reći, ali to se nije dogodilo i Šimpraga je ponovno izašao iz dvorane, lupanje se nastavilo, a nedugo zatim je iz dvorane izašao i prodekan Galović.

Nakon nekog vremena članovi i njihovi zamjenici u urudžbeni su ured predali zahtjev da se sjednica vijeća održi u punom sastavu i istodobno, a desetak članova vijeća u dekanatu je o tome potom razgovaralo s o.d dekana koji je izražavo povrijeđenost i nezadovoljstvo i naposlijetku izjavio da će razmotriti mogućnost da se sjednica održi online, u punom sastavu vijeća. Profesorica Gled izvijestila je kako je nakon tog razgovora uputila email profesoru Šimpagi u kojemu mu zahvaljuje na spremnosti "da razgovara s članovima Vijeća i s njom osobno", te da su u razgovoru "utvrdili da je došlo do nesporazuma jer do o.d dekana nisu stigle molbe vijećnika i kandidata za dekana, te ih nije uspio pravovremeno uzeti u obzir".

- Najljepše vas molim da dogovorite adekvatni format online sjednice, a ja osobno i članovi Vijeća smo i dalje na raspolaganju za dogovor, stoji u emailu profesorice Gled.

Jovanović pak smatra kako bez pažljivih priprema, dogovora, spremnosti na slušanje i učenje FFZG neće dobro funkcionirati što je osobito važno u neizvjesnoj i rizičnoj situaciji kao što je trenutačna pandemija. Ali, sigurni su Geld i Jovanović, kad se svi na FFZG-u okupe oko zajedničkoga cilja, oni mogu mnogo, a ići protiv njih vrlo je teško i ne koristi ni fakultetu niti Sveučilištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!