18:36 / 04.05.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik 2/IMS/HRT

Jovanović odbijen za dekana Filozofskog fakulteta

-

-

Foto: - / -

Kandidatura za dekana Filozofskog fakulteta prof. Nevena Jovanovića odbijena je jer, kaže sam kandidat, prema izvješću Senata Sveučilišta u Zagrebu - očito mora još jako puno učiti.
Nakon što je Upravno vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta predložilo kandidata Nevena Jovanovića za novog dekana, Senat Sveučilišta na virtualnoj sjednici odbio je njegov program. Uprava fakulteta zatražila je zatim nadzor Ministarstva nad održanom sjednicom, a studenti su podršku profesoru iskazali i transparentima.

Kandidatura za dekana Filozofskog fakulteta prof. Nevena Jovanovića odbijena je jer, kaže sam kandidat, prema izvješću Senata Sveučilišta u Zagrebu - očito mora još jako puno učiti.

- Ona je službeno odbijena jer ne poznajem Statut Sveučilišta, Statut Filozofskog fakulteta, strategiju rektora, rekao je Jovanović.

Među ostalim već u prvoj rečenici napisao je da je Filozofski fakultet ustanova u kojoj studenti i nastavnici rade zajedno na putu prema znanju.

- Primjedba je bila da to nije definicija prema Statutu da je to ustanova koja se bavi visokim obrazovanjem. Međutim što god da sam napisao ja , kandidat Filozofskog je krivo jer je taj fakultet odlučio sam izabrati dekana ne bi prošlo ništa drugo, dodao je Jovanović.

Rektor Damir Boras kaže, Senat je tako odlučio pa valjda oni znaju najbolje, a  Ministarstvo obrazovanja koje je  pokrenulo  upravni nadzor nad tom sjednicom Senata dodaje - uskoro ćemo vidjeti. Studenti profesoru Jovanoviću daju potporu koliko im dopušta situacija - barem transparentima i peticijom.

- Ovo odbijanje profesora Jovanovića kao dekana je kršenje i studentske volje koja je izražena na fakultetskom vijeću, rekao je Filip Kučeković iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

A dekanica nam otkriva što dalje. Predložit će vršitelja dužnosti.

- Kojeg će izglasati Vijeće, a onda ćemo vidjeti rektor može prihvatiti ili odbiti. Odbije li predložit će svojeg kandidata, rekla je dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić.

Autonomija, demokracija, akademske slobode riječi su koje se, čini se, koriste samo po potrebi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!