15:46 / 24.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Jovanović pobrojio HDZ-ove afere; Borić uzvraća: I sami ste upali u aferu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Aktualne afere saborska oporba iskoristila je za žestok napad na vladajuću stranku. Ali ni HDZ nije ostao dužan.
Aktualne afere saborska oporba iskoristila je za žestok napad na vladajuću stranku, ali ni HDZ nije ostao dužan. Sve je počelo kada je Željko Jovanović (SDP) komentirao aferu "SMS". Rekao je da je sasvim svejedno vodi li HDZ ratni profiter i jednodnevni pukovnik Ivo Sanader ili Andrej Plenković, jer sve je to, kaže, isti HDZ. Uzvratio mu je Josip Borić (HDZ) rekavši da njegovoj stranci lekcije dijele bivši ministri koji su i sami završavali u aferama.

Jovanović
je djelovanje HDZ-a povezao s korupcijom, nepotizmom i ortačkim kapitalizmom. Podsjetio je i na istraživanja koja su potvrdila da je Hrvatska duboko korumpirana zemlja, s neučinkovitim pravosuđem. "Afera SMS očito ima dva cilja - unutarstranački obračun i zataškati aferu Borg, epski ortački pothvat trojca Plenković-Dalić-Ramljak, a obje vode do vrha HDZ-a", kazao je Jovanović.

Novo u svemu je, dodao je, što je paraobavještajno i parapolitičko podzemlje s kracima koji sežu čak do Pantovčaka, do "domoljuba u inozemstvu", da se počelo plesti mrežu i oko premijera, "a pravosuđe istovremeno donosi presude kojima ozakonjuje politički korupciju i trgovinu na najvišoj razini, na razini sabornice jer se od jednog dolazi do kluba s deset saborskih zastupnika"."To je slika Hrvatske danas i zar se zaista bilo tko u Hrvatskoj danas čudi zašto mladi odlaze. Hrvatska nije oteta, ali je zarobljena u mreži političke trgovine, korupcije, paraobavještajnih i parapolitičkih interesa HDZ-a", poručio je Jovanović.

Na oporbi je, smatra, da kaže "Dosta je!" te upozorava iz dana u dan na sve afere HDZ-a i traži da pravosuđe napokon postane učinkovito. Za saborskom govornicom izlistao je natpise na kojima je stajalo "HDZ stranka opasnih namjera", te su pobrojene afere Fimi media, Borg/Hotmail, HYPO, INA, autoceste, dvostruko farbani tuneli, HŽ, Đakovština, Imostroj, Salonit, Jadranska banka, Medicol, Shimadzu. "O svim tim aferama kolega iz HDZ-a svi sve znaju, ali ne znaju i ne čuju pozive Uljanika i 3. maja. Vjerodostojno", zaključio je Jovanović.

U kritikama mu se priključila Anka Mrak-Taritaš (GLAS), iskoristivši naslovnicu uglednog njemačkog časopisa Der Spiegel "Postoji opasnost na Balkanu i zove se HDZ". Zapitala se u kojoj se zemlji, osim u Hrvatskoj, vlast brine za privatne tvrtke, ne i za one u kojima ima vlasništvo. Ondje gdje je bila privatna tvrtka, Agrokor, premijer i potpredsjednica Vlade su svu energiju uložili da se ta tvrtka spasi, s druge strane imamo brodogradilišta gdje država ima 25 posto vlasništva i kaže - neka sve ide svojim tijekom, ustvrdila je zastupnica.

Uzvratio im je Josip Borić (HDZ), poručujući im da nastoje okaljati mnoge ljude, stranke, ne bi li pronašli prostor za svoju političku platformu. "Mnogi se ne libe predstavljati kao moralne vertikale iako su i sami bili ministri i donosili odluke s kojima u završavali u aferama", istaknuo je.

Podsjetio je kako su i Jovanović i Mrak-Taritaš bili ministri u vladi Zorana Milanovića (SDP), pa pobrojio 'grijehe' učinjene u to vrijeme, od dizanja PDV-a s 23 na 25 posto, dizanja cijena svih energenata, predstečajnih nagodbi, "uništenja" više od 100.000 radnih mjesta, zatvaranja 70.000 obrta, rasta deficita do gotovo 20 milijardi kuna, povećanje javnog duga sa 65 na 90 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!