08:17 / 11.09.2018.

Autor: HRT

Jović: 11. rujan 2001. je početak krize liberalne demokracije

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 je Dejan Jović, s Fakulteta političkih znanosti, komentirao sve veću potporu desnim strankama u Europi, a i 17. godišnjicu od terorističkih napada u New Yorku.
U Studiju 4 je Dejan Jović, s Fakulteta političkih znanosti, komentirao sve veću potporu desnim strankama u Europi, a i 17. godišnjicu od terorističkih napada u New Yorku.

Kazavši da se obično može pomisliti da ove dvije teme nemaju veliku povezanost, Jović je istaknuo da je upravo 11. rujan početak krize liberalizma i liberalne demokracije u svijetu. Još 1989. kada je pao Berlinski zid Zapad je bio vrlo optimističan da više nema ideoloških sukoba te da su pitanja sigurnosti razriješena stvaranjem jedne jedinstvene Europe koja će biti ne samo zajednica sigurnosna i politička, nego i zajednica zajedničkih vrijednosti.

Potom smo imali ne samo krizu na Balkanu koja je negirala liberalni koncept i optimističke procjene o tome što znači 1989. nego i 11. rujna u SAD-u koji je vratio na dnevni red politike sigurnosti. Napad u SAD-u je otvorio pitanja koliko neko društvo treba biti otvoreno prema drugima
, kazao je. 

"Na krizu liberalizma nastavlja se financijska kriza, imigrantska kriza.."

Nažalost ovo je bilo povezano još s tim razlikama u religijskom karakteru. Bilo je vrlo moguće iskoristiti 11. rujan za porast antiimigracijskog i antimuslimanskog raspoloženja. No 11. rujna ostaje važan datum od kojeg nadalje postaje kriza liberalizma u svijetu, a na nju se nastavlja financijska kriza, kriza liberalnog kapitalizma, imigrantska kriza, rekao je Jović. 

Smatra da su mogući mnogo ozbiljniji revizionistički pokušaji u odnosu na postojeće stanje. Posebno strahujem u tom smislu od Njemačke. To bi bio kraj tog vala političkog revizionizma koji je jako zahvatio istočnu Europu i jednim dijelom možda i zapadnu Europu. Njemačka je zbog njene povijesti u 20. stoljeću u tom smislu ključna država. No isto tako moguće je i ovo suprotno - da se dogodi preokret, povratak nazad iz straha od takvih trendova, istaknuo je.

Osvrnuvši se na izbore u Švedskoj kazao je kako smatra da je pretjerano reći da je ona doživjela neki povijesni preokret.

"Strah od imigranata je posljedica krize racionalnosti i istine"

Na pitanje je li Europom zavladala histerija straha od migranata i kultura s istoka, zbog čega upravo desni val u Europi raste, Jović je odgovorio da je strah od migranata ipak posljedica jedne dublje i ozbiljnije krize. To je kriza racionalnosti i istine, kriza svijeta koji se temelji na činjenicama, a ne na predrasudama i strahovima, stereotipima i emocijama. Mislim da smo došli u jednu situaciju koja se dugo razvija u akademskom svijetu, a sada je došla u politički svijet, a u kojem uopće nije važno koliko je opravdan strah od drugoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!