10:50 / 13.09.2019.

Autor: HRT

Jović: Govore o ratu, a ne žale zbog rata

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trakavici oko Brexita kao da nema kraja, a i sada je teško predvidjeti što će se dogoditi. O tome, ali i drugim aktualnim temama govorio je u Studiju 4, profesor Dejan Jović.
Trakavici oko brexita kao da nema kraja, a i sada je teško predvidjeti što će se dogoditi. O tome, ali i drugim aktualnim temama govorio je u Studiju 4, profesor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Jović kaže kad je u pitanju brexit, teško je više pratiti i Britancima. To stvara jednu novu okolnost a to je da je mnogim ljudima dosta što se događa baš zbog toga što im se čini da se predugo događa. Referendum je bio 2016. a još uvijek nema rješenja.

- Javno mnijenje je sklono da se stvar završi ovako ili onako, samo da se završi. Prebaciti krivnju na građane je udar na demokraciju. U demokratskim zemljama građani su ti koji donose konačnu odluku. To bi bio velik poraz Britanije, dodaje Jović. 

Jović smatra kako je britansko očekivanje bilo da će Europska unija biti u problemu, da će nju slijediti možda neke druge zemlje.

- Pokazuje se na kraju da je u većem problemu Velika Britanija nego sama Europska unija. Ovdje je ignorirana volja Škota koji nisu htjeli izaći iz Europske unije, prije je bila manjina koja želi iz Britanije, sad je polovica stanovništva. Postavlja se pitanje budućnosti odnosa unutar Britanije, ističe Dejan Jović.

- Boris Johnson ima podršku javnosti, on je odlučan i kaže 31.10. izlazimo i točka i idemo dalje, što god da se dogodilo. Izgleda da je parlament taj koji želi da se situacija produži i koja pokušava spriječiti Johnsona da izvrši obećano, nevjerojatno je za Britaniju da se njena politika može objasniti jednom riječi -inat, objašnjava Jović.

Jović smatra kako Njemačka ne želi biti predvodnica po pitanju brexita. Njemačka je inače oprezna u predvođenju u bilo čemu. Smatra da je potrebno postići neki europski konsenzus i svjesna je svoje snage i moći. Pokušava koristiti svoju moć vrlo rezervirano. Postoji mogućnost da u NATO-u imamo tri najveće vojske, Ameriku, Tursku i Britaniju, a s druge strane EU. 

O faktoru Pupovčeve važnosti na političkoj sceni i koaliciji, Jović kaže kako je Pupovac dobio puno individualnih glasova na Europskim izborima. Pokazalo se da je on vrlo popularan političar u svojem biračkom tijelu.

- On pobjeđuje na izborima individualno, kao što znate on u svojoj izbornoj jedinici manjinskoj, uvijek ima 7 kandidata, i ne možete tek tako voljom stranačkog lidera ući u parlament. Vezano za ispriku, ja sam pažljivo slušao tu ispriku, koja je po mom sudu bila odlična. Ispričati se kome i zbog čega, to je sad centralno pitanje. Čini mi se da se oko njegovih izjava stvorila histerija i panika, bez razloga i potrebe, ističe Jović.

Jović smatra kako se Europa mora zabrinuti kad se radi o trendovima legaliziranja i revidiranja jedne politike koja one koji su počinili najveće zločine u drugom svjetskom ratu proglašava najvećim žrtvama a one koji su bili žrtve, zločincima. Europa se oko toga treba zabrinuti.

Vezano za međususjedske odnose i vanjsku politiku, Jović kaže kako moramo bit svjesni da je Hrvatska u priličnim sukobima i da ima dosta otvorenih pitanja s gotovo svim svojim susjedima.

- Sukobi sa Srbijom odgovaraju jedino onima koji žive od sukoba. Svaki dan govore o ratu i nikad mu ne dopuste da završi, i koji o tom ratu ne govore da žale zbog rata, nego ga slave. Smatraju da su 90-e, najbolje godine naše povijesti, što ja mislim da je potpuno pogrešno. 90- e su bile najtragičnije godine naše povijesti, po mnogočemu. Hrvatska se raspala u etničkom smislu 90-ih. To nisu bile zlatne godine hrvatskog jedinstva, naglašava Jović.

Ako imate sukob sa Slovenijom, BiH, pa sa Austrijom, sa Srbijom gotovo svaki dan, onda se pitate jesmo li mi faktor nestabilnosti u regiji.

Hrvatska vanjska politika ne bi trebala imati samo jednu temu a to je Srbija. Trebamo povećati utjecaj Hrvatske u Europskim institucijama, i uključiti Hrvstaku u europske strukture.

Jović kaže kako premijer Plenković sada ima funkciju ujedinjenja, a predsjednica prezentira samo jednu a ne cijelu Hrvatsku.           

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!