14:07 / 19.06.2018.

Autor: I.B./HRT

Jović: Mislim da će u Njemačkoj biti kompromisa

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovao je dr. Dejan Jović, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.
Migrantska kriza čini se došla je na naplatu Angeli Merkel. Ovih dana ona pokušava spasiti koaliciju s bavarskim CSU-om a time i njemačku Vladu. Dogovor s Horstom Seehoferom dat će odgovor na pitanje nastavlja li se njena karijera kao kancelarke. Podsjetimo, Seehofer se zalaže za zatvaranje njemačkih granica za migrante, Merkel je protiv toga. U Studiju 4 razgovarali smo s Dr. Dejanom Jovićem, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Ono što iznenađuje u njemačkom slučaju je da je kriza vlasti došla tako brzo od njenog sastavljanja i da je došla između dva dugotrajna koalicijska partnera i sestrinskih stranaka, kao što su CDU i CSU. Inače, činjenica da je migrantsko pitanje tako ozbiljno i tako visoko na političkoj agendi u Njemačkoj nije iznenađujuće.  To se događa i u mnogim drugim zemljama, kao u Italiji i Mađarskoj", rekao je.

Ponovio je da je Njemačka ključna zemlja EU-a i da bez nje nema Unije. "Teško da će jedna zemlja uspjeti natjerati drugu, ali mislim da će u samoj Njemačkoj doći do pokušaja kompromisa. Ne vjerujem da će se Vlada samo raspasti na tome", rekao je. 

Komentirajući sporazum Makedonije i Grčke oko novog imena države Sj. Makedonija, rekao je da smatra da je to odličan korak naprijed nakon više od 25 godina spora. "No postoji još dosta koraka i prilično mnogo nepoznanica na putu do same realizacije sporazuma", istaknuo je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!