22:54 / 30.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Jovičić prvak na tlu i preči, Rabiću višeboj

Marko Jovičić i Jakov Vlahek

Marko Jovičić i Jakov Vlahek

Foto: HRT / HGS

Drugog dana Prvenstva Hrvatske u sportskoj gimnastici u Osijeku održan je muški apsolutni i univerzalni te ženski slobodni i univerzalni program.

Marko Jovičić (GK Rijeka) seniorski je prvak Hrvatske na tlu (13.066), ispred srebrnog Filipa Boroše (ZTD Hrvatski sokol) i brončanog Aurela Benovića (GK Osijek-Žito), prošlogodišnjeg viceprvaka Europe na ovoj spravi.


- Nisam baš zadovoljan s nastupom, ali prije svega, htio bih se zahvaliti svima koji su bili uz mene ove sezone, koji su me bodrili i motivirali kada mi je bilo teško. Bilo je ovo moje zadnje natjecanje ove godine. Osvojio sam broncu, nisam pretjerano zadovoljan, ali bila je ovo duga sezona, prepuna natjecanja, rekao je nakon nastupa Osječanin Benović.


Lucijan Krce, trener olimpijskog medaljaša Tina Srbića u šali mu je dobacio da će očito prije osvojiti svjetsko nego nacionalno zlato, a i to samo govori kakvu kvalitetu Benović ima u nogama.


- Očekujem da će sljedeća godina ipak biti bogatija medaljama i finalima na velikim natjecanjima i da ću sljedeće godine uspjeti ući u finale Svjetskog i Europskog prvenstva i boriti se tamo za postolja.


Filip Ude koji se ovoga tjedna tek vratio sa SP-a gdje je bio finalist, ipak nije nastupio u Osijeku, a novi prvak Hrvatske na konju s hvataljkama je Jakov Vlahek (ZTD Hrvatski sokol) sa 12.933 boda.


- Prije tjedan dana sam se vratio sa SP-a i vremenska razlika me još uvijek muči, još ne mogu normalno spavati. Ali, evo, uspio sam prvi put postati seniorski prvak Hrvatske na svojem petom seniorskom PH. Drago mi je zbog toga, ali žao mi je što Seligman i Ude nisu mogli nastupiti ovdje pa nisam imao to zadovoljstvo da njih pokušam pobijediti i postanem državni prvak. Ništa, idemo dalje trenirati i spremati teže vježbe za novu sezonu, poručio je Vlahek.


Seniorski prvak na karikama je Augustin Plavec iz GK Petrinje (11.866), njegov klupski kolega Krešimir Majdandžić bio je najbolji na preskoku (12.249), Lovro Čorak (GK Sokol Karlovac) sa 11.866 na ručama, a priliku što na PH nije nastupio Tin Srbić iskoristio je Marko Jovičić sa zlatom i na preči (9.966).


Momčadski prvak je ZTD Hrvatski sokol (129.661), srebrna je GK Petrinja, a brončani GK Sokol Karlovac, dok je višebojski naslov pripao Liamu Rabiću (ZTD Hrvatski sokol) sa 63.864 boda.


- Neočekivano sam osvojio ovaj višeboj, ali ja ću se i dalje nastaviti specijalizirati za konja s hvataljkama i početi raditi više za tu spravu, rekao je Rabić kojemu je ovo bio prvi seniorski nastup.


U juniorskoj konkurenciji dominirao je Marko Kenđel iz GK Petrinje, višebojski prvak (64.199), ali i zlatni na konju s hvataljkama (12.333), karikama (11.100) i preči (9.200) te srebrni na ručama. Naslov na tlu osvojio je Teo Bartolec iz GK Vindije (12.666), a na preskoku (11.400) i ručama (10.733) Filip Rosandić (GK Sokol Slavonski Brod).


Kod mlađih juniora višebojsko zlato osvojio je Niko Nevešćanin iz GK Salto Zadra (65.364) koji je uzeo i titulu na konju s hvataljkama (10.933) i karikama (11.266). Jan Hakenberg (GK Novi Zagreb) bio je najbolji na tlu (11.333), Dominik Pleše (GK Rijeka) na ručama (11.400) i preči (10.800), a Filip Perestegi (GK Novi Zagreb) na preskoku (11.266). Novi Zagreb ima i najbolju mlađejuniorsku momčad (157.895).


Kadetski višebojski prvak je Fran Radić (Novi Zagreb) sa 60.265 bodova, a osvojio je i tlo (11.900), konj s hvataljkama (10.300), karike (11.533) i preču (6.933). Ivano Miljević iz GK Rijeka bio je najbolji na preskoku (10.916), a Franko Šušić iz GK Salto Zadar na ručama (11.300).


Matija Slanac (GK Petrinja) višebojski je prvak u kategoriji univerzalnog programa starijih dječaka gdje GK Vindija ima najbolju momčad, dok je GK Trešnjevka potpuno dominirala među mlađim dječacima - Mislav Mrkoci je višebojski prvak, a njegov klub ima najbolju momčad i ukupno 19 pojedinačnih medalja.


Kod ženskog univerzalnog programa 2 višeboj je osvojila Matea Kuzmanić (GK Marjan), a najbolju ekipu ima GK Dubrava. Kod univerzalnog programa 1 slavio je ZTD Hrvatski sokol i njihova višebojka Bruna Belić.


U slobodnom programu ZTD Hrvatski sokol ima najbolju mlađeseniorsku ekipu, a Marta Bracanović im nosi i višebojski naslov. GK Marjan i njihova višebojka Eli Pandža najbolji su među juniorkama, Enola Kulić Mravak je svom GK Novom Zagrebu uz višebojski donijela i ekipn i naslov u mlađejuniorskoj konkurenciji, a najbolja kadetska višebojka je Jelena Kruhan iz GK Samobora dok je ekipni naslov ide ZTD Hrvatskom sokolu.


U nedjelmu, posljednjeg dana PH u Osijeku na programu su slobodni i obavezni muški, te obavezni ženski program, a sve starta od devet sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!