11:05 / 15.06.2019.

Autor: D.M./Hina

Jozić opovrgnuo tvrdnje GI Stop neprimjerenoj lektiri

-

-

Foto: - / -

U Sporazumu o suradnji Ministarstva i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje potpisanome 25. travnja 2019. uopće se ne spominje lektira, poručio je ravnatelj Instituta Željko Jozić.
U bilateralnome Sporazumu o suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje potpisanome 25. travnja 2019. uopće se ne spominje lektira, a kamoli pojedini lektirni naslovi, priopćio je ravnatelj Instituta Željko Jozić reagirajući na tvrdnje građanske inicijative "Stop neprimjerenoj lektiri".

Sporazumom se među ostalim predviđa sudjelovanje u osmišljavanju i ostvarivanju procesa obrazovne reforme, kreiranje obrazovnih kurikula i programa edukacije i doedukacije, sudjelovanje u osposobljavanju učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika te brojne druge suradne aktivnosti iz djelokruga Instituta kao središnje nacionalne ustanove za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika, istaknuo je Jozić. Dodao je kako osobno podržava model pri kojemu postoji obvezni kanon književnih djela te širok popis izbornih lektirnih naslova s kojega "najpozvaniji u obrazovnome sustavu, a to su učitelji, nastavnici i profesori, ali i sami učenici biraju ona književna djela za koja drže da su najprimjerenija i najprikladnija".

Kristina Pavlović iz GI "Stop neprimjerenoj lektiri" izjavila je jučer da se na popisu preporučene lektire prema Sporazumu o suradnji Ministarstva, Filozofskog fakulteta i Instituta za hrvatski jezik nalaze brojni naslovi koji promiču pedofiliju, pornografiju, nasilje, samoubojstva, silovanja i razne druge nastranosti. Ustvrdila je da je ministrica Divjak populistički i nestručno sastavila popis izborne lektire, ignoriravši struku tako da su knjižničari i nastavnici mogli bilo kakve naslove staviti u preporučenu lektiru.

"Obvezna lektira je objavljena, a što se tiče izborne lektire, ona je na stručnjacima, a to su učitelji, profesori koji rade u školama, a ne neke marginalne skupine koje su sebi dale za pravo da na ovakav način napadaju", odgovorila je ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je kako je riječ o desetak tisuća onih koji su na tom radili i koji su za to osposobljeni tijekom svoga školovanja i koji, smatra, sigurno znaju što treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!