Jugo: Građani jako razmišljaju koga za što biraju

28.05.2019.

11:17

Autor: HRT

default error photo
Damir Jugo, stručnjak za odnose s javnošću i strateško komuniciranje, kazao je da bismo zajedničku poruku u vezi s izborima za Europski parlament mogli iščitavati kroz izlaznost koja je bila nešto bolja nego 2014. godine.
I izbori za hrvatske zastupnike u Europski parlament pokazali su da ankete nisu precizne te se ne poklapaju s izbornim rezultatima. Ono što su sve agencije HDZ-u nudile i davale prednost raspalo se prilikom prvih izlaznih anketa.

Damir Jugo
, stručnjak za odnose s javnošću i strateško komuniciranje, kazao je da bismo zajedničku poruku u vezi s izborima za Europski parlament mogli iščitavati kroz izlaznost koja je bila nešto bolja nego 2014. godine.

"HDZ nije gubitnik izbora, već razočarenje"

Prema njegovom mišljenju HDZ nije gubitnik ovih izbora, već bi ga mogao nazvati razočarenjem.

- Ipak je to stranka koja je dobila najviše glasova. Očekivali su puno više, a to su i najavljivali.

Analizirajući rezultate Jugo je kazao da je ovo još jedan pokazatelj da se ne mogu poistovjećivati ankete koje testiraju rejting stranaka i preslikavati to na rezultate pojedinih izbora.

- Ovi izbori su još jednom generalno pokazali da građani jako razmišljaju za što biraju pojedine političare. Najbolji primjer je Ruža Tomašić. Na svim ostalim izborima, osim europskima, ona nije ostvarila zapažene rezultate. Na ovim izborima za EP, ali i onima 2014., ona je ostvarila fantastičan rezultat. Primjer vam je i Milan Bandić. Uvjeren sam bi on opet pobijedio da se slučajno održavaju lokalni izbori za tjedan dana, kaže Jugo i ističe da se građane ne može smatrati ovcama da glasuju za iste opcije neovisno o kakvim izborima je riječ.

Jugo navodi da je nekoliko faktora koji su utjecali na rezultat HDZ-a. 

- Činjenica je da HDZ-ovo standardno biračko tijelo nije bezrezervno prihvatilo kandidacijsku listu. Drugi razlog je i činjenica da se HDZ pod Plenkovićevim vodstvom svjesno odmaknuo od desnice i ostavio prostor za suvereniste i nezavisne za Hrvatsku. To smo sada jasno vidjeli. Oni su kombinirano dobili oko 10 do 12 posto što je rezultat koji nedostaje HDZ-u. A ako tu pribrojimo i rezultat koji je dobila Marijana Petir, onda vidimo koliko je tu prostora.

"SDP-ovci našli zajednički jezik i napravili korak unatrag da bi možda sutra napravili dva naprijed" 

Jugo naglašava da je SDP ugodno iznenađenje. Ostvarili su rezultat iznad svih očekivanja, tvrdi te naglašava da su i sami SDP-ovci priznali u izbornoj noći da je u SDP-u bilo izuzetno turbulentno u proteklih godinu dana. 

- No našli su neki zajednički jezik i svi su napravili korak natrag da bi možda sutra napravili dva koraka naprijed. Kandidacijska lista im je bila prepoznatljiva. Na njoj su bili neki ljudi koji su mogli povući veliki broj preferencijskih glasova. Ako pogledamo kampanju može se reći da je svatko od tih zastupnika vodio svoju kampanju. Imali jesu neki zajednički nazivnik, neke spotove, ali svatko od njih je vodio svoju kampanju.

Razlike Mislava Kolakušića i Dalije Orešković

Kod gospodina Mislava Kolakušića moramo uzeti u obzir da je on u kampanji već nekoliko godina. On je kao sudac bio vrlo aktivan u javnosti, govorio je o temi antikorupcije, kaže Jugo.

- Osnovna razlika između gospodina Kolakušića i gospođe Dalije Orešković je što je ona otišla previše u širinu. Rasplinula se u temama, koje ako koncizno i strateški vodiš političku kampanju onda ne otvaraš. Znam da to možda građanima neće biti milozvučno, ali u kampanji ne otvaraš teme koje zvuče negativno, ne spominješ nove poreze.

- Smatram i da je katastrofalna procjena Dalije Orešković bila njena agresivnost. Na nju su građani i oni koji su je podržavali navikli vidjeti kao jednu umjerenu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je vješto balansirala. No ona je svu svoju vjerodostojnost prosula da je s onima koje je procesuirala (s gospodinom Glavaševićem) formirala zajedničku listu, a s druge strane, one prema kojima je trebala biti objektivna, žestoko je kritizirala i to u maniri Živog zida, kaže Jugo.

- Kolakušić je svoju agresivnost kombinirao s ulogom žrtve. Govorio je da su mediji prema njemu neprijateljski, sustav i establishment. To je očito naišlo na plodno tlo. No čini mi se da će on u perspektivi morati jasnije definirati svoje politike. On je velika nepoznanica i ne znamo gdje se on nalazi ideološki na političkom spektru. Koliko god rekli da je to nevažno, to je ipak bitno našim građanima. Velika većina ih se identificira ili se ne poistovjećuje s političarima na temelju tih parametara. Ono što će vrlo brzo morati formulirati su njegove najave - danas sam eurozastupnik, sutra ću biti predsjednik države, a onda ću biti premijer, ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova.

"Građani su kaznili Mrak Taritaš i Beljaka"

Jugo je, komentirajući primjer Amsterdamske koalicije, gdje su Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš, prepoznatljiviji na nacionalnoj razini od Valtera Flege -dobili drastično manje preferencijskih glasova od njega.

- To je pokazatelj da ako najavite, ja sam na listi, a neću ići u Bruxelles, kao što je napravio Božo Petrov i kardinalno pogriješio, građani će to kazniti.

"MOST - od treće pozicije na nacionalnoj razini, na ovim izborima nisu prešli prag" 

- MOST je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora. Od treće pozicije u državi, oni su došli u situaciju da niti ne pređu prag na ovim izborima. Njima prijeti da na idućim parlamentarnim izborima postanu marginalci, tvrdi Jugo.

Istaknuo je i da je Mislav Kolakušić je uzeo jako puno biračkog tijela Živom zidu. "Vidjeli smo u analizama da svi oni koji su postali iznenađenje na europskim izborima, doživjeli su potom na idućim izborima debakl".

Pokazalo se da građani u Hrvatskoj jako dobro rezoniraju za što i koga glasaju. svi su ove izbore uzeli kao test vlastitog rejtinga a to nije objektivni pokazatelj za budućnost.

"Ne znam može li Škoro imati ozbiljnu kampanju, a da se ne veže za neku od opcija" 

Jugo je komentirao i sve češće medijske napise o političkom angažmanu Miroslava Škore na predstojećim predsjedničkim izborima. 

- Ako bi se kandidirao to mu ne bi bio prvi politički izlet. Kada je riječ o nacionalnim izborima ne znam može li napraviti ozbiljnu kampanju, a da se ne veže za neku od opcija. Čim se vežete za neku od opcija, onda je to već problem. Isti problem ima i Zoran Milanović, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!