19:50 / 30.10.2018.

Autor: HRT

Jugo na cijelom Jadranu prouzročilo veliku štetu

-

-

Foto: - / -

Zbog jakog vjetra i naglog dizanja mora oštećene su rive, nasukane brodice, poplavljene ulice, a mnogo je mjesta ostalo bez struje.
Jugo je sinoć na cijelom Jadranu prouzročilo veliku štetu. Zbog jakog vjetra i naglog dizanja mora oštećene su rive, nasukane brodice, poplavljene ulice, a mnogo je mjesta ostalo bez struje. Većina otoka bila je odsječena od kopna jer brodovi, trajekti i katamarani nisu plovili.

Tek s novim danom bile su vidljive posljedice snažnog juga. Na riječko području plaža za pse na Kantridi gotovo je nestala, a ona na Preluku potpuno je uništena. I u Opatiji se utvrđuje šteta.

"U Primorsko-goranskoj županiji bilo je ukupno 45 vatrogasnih intervencija, a u samoj Rijeci 15, zbog velikih oborina i vjetra", kazao je Hinko Mance, zapovjednik JVP-a Rijeka. Stanovnici obližnjeg Voloskog kažu kako ne pamte ovakvo jugo te da su sinoć valovi dosezali do vrha javnih lampi.

Kaos je bio i na šibenskom području. U gradu je vjetar rušio stabla i oštetio automobile. Vatrogasci su gasili devet požara nastalih nakon iskrenja dalekovoda. U Tisnom je oštećena riva, a u  najzaštićenijoj zadarskoj gradskoj lučici, Foši, dežuralo se cijelu noć.

Oko ponoći su dvije djevojke prevežene hitnom pomoći u bolnicu jer ih je vjetar "bacio" u more. Po olujnom nevremenu i valovima višim od 3m Lučka kapetanija prevezla je u zadarsku bolnicu ozlijeđenu turisticu iz Kali na Ugljanu. Tragalo se i za nestalim mještaninom Silbe, a pronađen je pothlađen nakon što je četiri sata bio u moru.

Trajektni promet na Kvarneru i u Dalmaciji danas je djelomično normaliziran.

U Splitu se zbog obilne kiše zamutio izvor rijeke Jadro.

O sinoćnjoj jačini juga dovoljno govori podatak iz mareografske postaje u Bakru gdje je zabilježena najviša razina mora od 1929., kada je ta postaja i utemeljena.

Šest mrtvih u Italiji, voda u Veneciji na rekordnoj razini

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!