Jugo odsjeklo otoke - potraga za surferom

08:42 / 29.10.2018.

Autor: I.H./I.M./D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima su prekinute, s kopnom vezu još imaju samo otoci Šolta i Brač.
Nedaleko od svjetionika u Savudriji nestala su dvojica surfera - Hrvat i Slovenac. Unatoč orkanskom jugu odlučili su jedriti na dasci. Nakon što je pokrenuta potraga, hrvatski državljanin uspio se dokopati obale i pružena mu je pomoć. Za Slovencem se i dalje traga.

David Radas,
voditelj Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kazao je da je potraga ograničena samo na kopneni dio, jer se zbog orkanskog nevremena ne može pokrenuti značajnija pomorska potraga. "Nadamo se da će vremenske prilike do jutra smiriti, kako bi se potraga mogla proširiti i na more", naglasio je Radas.


Nevrijeme na Jadranu - jugo puše i više od 100 km/h

Jako jugo koje puše i do 110 kilometara na sat te kiša stvaraju probleme na Jadranu. Otoci su odsječeni od kopna, zatvorene su neke ceste, u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije. Izdano je crveno i narančasto upozorenje, a na udaru su Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske.

Jučer, noćas i jutros dogodili su se već danima prognozirani, iako ne i željeni još neki oborinski rekordi, primjerice u Delnicama 156 litara po četvornome metru i Imotskome - 113 litara - najveće dnevne količine oborine na tim meteorološkim postajama DHMZ-a u listopadu. U Delnicama čak uopće od 1981. godine, od kada postoje službena mjerenja. Novi su rekordi mogući i sljedećih sati, posebice u noći i ujutro.

- Vremenska prognoza, 30.10.2018.


Zbog jakog juga na dubrovačkom području prekinuta je brodska i trajektna linija s Elafitima te linija Prapratno - Sobra na otoku Mljetu. Iz službe 112 javljaju da je tijekom noći bilo mnogo dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali, iščupanih stabala, slomljenih grana i srušenih stupova s područja cijele županije, što je posljedica olujnog vjetra i kiše. Unatoč jugu turisti razgledavaju povijesnu jezgru, zidine i fascinirani fotografiraju valove koji udaraju o gradske zidine. Dubrovčane ovaj put južina nije previše izludjela.Zbog olujnog juga koje na splitskom području i zadarskom području puše do 110 kilometara na sat, prekinute su neke trajektne, brodske i katamaranske linije. Na otvorenome moru valovi su i do sedam metara. Na području Vrgorca ima problema u opskrbi električnom energijom, a na makarskom je području kiša izazvala odrone stijena. Sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima su prekinute, s kopnom vezu još imaju samo otoci Šolta i Brač. Uz jugo, meteorolozi za noć najavljuju i obilnu kišu.Sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima su prekinute, s kopnom vezu još imaju samo otoci Šolta i Brač. "Što se tiče trajekata, u prekidu su linije Split - Makarska,  Makarska - Sumartin, Vela Luka - Lastovo, a Vis će isploviti u 11 sati, dok će poslijepodne biti otkazan", rekla je Jelena Ivulić, voditeljica agencije Split-Jadrolinija.Jako jugo koje od ponedjeljka ujutro puše u cijeloj Istri, za sada ne stvara veće probleme i poteškoće, osim što su vatrogasci u tri navrata uklanjali stabla s prometnica, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Prema podacima istarskog meteoportala Istramet, prijepodne je jugo ojačalo na cijelom području, a uz obalu je izražena plima. Najjače jugo puše u Labinu na Fortici, gdje je malo poslije podneva zabilježen udar od 122 km/h, a u Puli su izmjereni udari od 84 km/h.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!