11:11 / 19.02.2019.

Autor: V.K./HRT

Jugo: Predsjednica je najviše za Hrvatsku napravila u vanjskoj politici

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ušla je u posljednju godinu mandata. Što je obilježilo njezine četiri godine na Pantovčaku? Je li sve palo u drugi plan nakon priznanja da je pogriješila u vezi s pozdravom "za dom spremni"?
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ušla je u posljednju godinu mandata. Što je obilježilo njezine četiri godine na Pantovčaku? Je li sve palo u drugi plan nakon priznanja da je pogriješila u vezi s pozdravom "za dom spremni"? Zašto se na to odlučila u izbornoj godini i tako protiv sebe okrenula dio birača?

O tome su u emisiji „U mreži Prvog“ govorili predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić, dekan visoke škole za komunikacijski menadžment Damir Jugo te komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

Kirinić je naglasila kako je predsjednica što se tiče zdravstvenog stanja dobro.  - Predsjednica je zdrava. Svi njezini pregledi su preventivnog karaktera. Ono što javnost ne zna, to je da je predsjednica ove četiri godine obavila niz pregleda, preventivnih, rekla je Kirinić.

Na pitanje treba li javnost znati zdravstveno stanje državnih dužnosnika, Jugo je rekao - apsolutno, to je trend i običaj u svim razvijenim demokracijama. Ljudi koji donose najkompleksnije odluke i koji sudjeluju u javnom životu, za njih je i te kako bitno da znamo u kakvom su zdravstvenom stanju.

Jugo se osvrnuo na to da svi mediji govore kako je predsjednica bila u privatnoj poliklinici i naglasio kako ne vidi problem u tome - zašto bi privatno bilo manje vrijedno od javnog, zapitao se.

Kirinić je istaknula ono po čemu ćemo zapamtiti ovaj predsjedničin mandat:

- Na vanjskopolitičkom planu sasvim sigurno bih rekla da je ono što je obilježilo ovaj mandat repozicioniranje Hrvatske natrag u prirodno okruženje srednje Europe. Pa i kroz Inicijativu triju mora. Na unutarnjepolitičkom planu tu je demografija i premještanje ureda. Predsjednica je najviše izabrana dužnosnica direktnom demokracijom, dakle direktnim izborima.  I to vraća građanima kroz direktan kontakt s njima premještanjem ureda. Na terenu se najbolje vidi što ljude doista muči, istaknula je Kirinić.

Jugo je naglasio kako će predsjednicu pamtiti po onome kada je u javnosti bila prisutna u negativnom kontekstu, kada je bila pod kritikama i napadima.

- Ovlasti predsjednika u Hrvatskoj su ograničene. I jedna od stvari na koje se oni primarno mogu fokusirati u okviru svojih ovlasti, gdje mogu i napraviti neke formalne stvari, vanjska je politika. I tu ja mislim da je aktualna predsjednica napravila najviše, istaknuo je.

Macan je rekao kako misli da je premještanje ureda predsjednice bio dobar posao zato što je stisnula najviše ruku nakon pokojnog predsjednika Tuđmana.

- Ta djeca će pamtiti tprilike da se sretnu s predsjednicom, pitaju neka jednostavna pitanja. To je danas nekako simpatično i mislim da je to ljudima jako drago.

- Ovlasti su sužene i onda im ostaje nekako to moralno etično vodstvo. Tu mislim da je bilo malo lutanja, bilo je tranzicije iz jednog desnog HDZ-a u jedan desni centar, kakav je HDZ sada, i da je u toj tranziciji bilo možda nekih situacija gdje se moglo bolje reagirati.

Kirinić je rekla kako je predsjednica unutar svojih okvira napravila maksimalno.

- Ako ste pratili njezine vanjskopolitičke aktivnosti, vidite da je, recimo, ona najbolji gospodarski veleposlanik, odnosno veleposlanica ove države. Otvara, kamo god ide, prostor za naše gospodarstvenike, otvara prostor za ulaganja u Hrvatsku, ističe Kirinić.

Kirinić je naglasila kako je odnos premijera i predsjednice dugi niz godina korektan i privatno i poslovno. Naglasila je kako je zadaća predsjednice da upozorava na probleme:

- To što smo si dobri privatno i poslovno ne znači da vam neću ukazati na nešto što se može puno bolje, da možete na neki drugi način pristupiti problemu, bolje ga rješavati. Ne vidim tu nikakav problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!