21:48 / 28.12.2020.

Autor: HRT

Jugo u opadanju, uspostavlja se trajektni promet s otocima

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i dalje je prekinut dio katamaranskih i trajektnih linija na riječkom i splitskom području. No stanje je mnogo bolje nego jučer, diljem obale sanira se i procjenjuje šteta.
Zbog  jakoga je vjetra jučer je bio proglašen crveni alarm za područje cijelog Jadrana. Danas se situacija smirila. Jutros su iz Splita isplovila prva dva trajekta, prema Supetru i Šolti. Redovite trajektne linije se uspostavljaju, a vezano za katamarane pratit će se situacija na moru, potvrdila je Jelena Ivulić iz Jadrolinije. I dalje je prekinut dio katamaranskih i trajektnih linija na riječkom i splitskom području. No stanje je mnogo bolje nego jučer, diljem obale sanira se i procjenjuje šteta.

U Splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa-Bol-Split, 9602 Vis-Hvar-Split i 604 Ubli-Vela Luka-Split. U prekidu su i katamaranske linije u Riječkom okružju: 9309 Novalja-Rab-Rijeka i 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak. ➡️ Vremenska prognoza, upozorenje
➡️ VIDEO: Dramatično pristajanje trajekta u Zadru 

Orkanski udari vjetra sinoć su na srednjodalmatinskom području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, objavio je Državni hidrometeorološki zavod Split. Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću. Intervenirali su vatrogasci.

Saniraju se i zbrajaju štete nevremena koje je sinoć zahvatilo šibensko područje. Na području Brodarice višemetarski valovi potopili su i oštetili uz obalu privezane brodice. Pod udarima juga koje je na mahove puhalo i do 100 kilometara na sat more je na prometnicu izbacilo velike količine pijeska, šljunka i kamenja. Mještani ne pamte neveru ovakvih razmjera iako je jako jugo uobičajeno za ovo doba godine.

Nevjerojatnom je silinom jugo jučer udarilo od Dubrovnika do Zadra - razbijalo je obalu, poplavilo rive i izazvalo teškoće u prometu. Poplavljene su rive i prometnice. Brojne su brodice stradale pod udarima vjetra.

Iako je sinoć more divljalo, dubrovačke barke nisu oštećene u nevremenu.  Valovi su na Babinu kuku u komade razlomili betonsku plažu, vjetar je iščupao spasilačku promatračnicu, a more poplavilo tamošnje objekte. Srušio se i dio betonske obale ispod Lovrijenca u Pilama, gdje su valovi dosezali čak do zidina. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija, uklanjali su otpale grane i srušena stabla. 

Zadarska ekipa pratila je dramu trajekta koji povezuje Zadar i otok Ugljan.

 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!