19:53 / 06.06.2021.

Autor: Dnevnik/HRT

Jurčić: Nema drame, treba poznavati sustav i znati upravljati s njime

Ljubo Jurčić/Dnevnik/HRT

Ljubo Jurčić/Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik / HRT

U petak je obavljena primopredaja vlasti, nakon 20 godina Zagreb okreće novu stranicu, a kako će ona izgledati itekako ovisi o gradskim financijama. Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je financijsko stanje lošije nego što je očekivao. Čekaju li Zagrepčane poskupljenja? 

- Sve to ovisi o političkoj odluci, gradske usluge se ne pokrivaju s računima koji građani plaćaju, radi se transfer iz gradskog proračuna prema poduzećima koji pružaju te usluge. Dakle to je politička odluka - koliko transfera iz proračuna i koliko fakturirati građanima - kazao je za Dnevnik HTV-a Ljubo Jurčić, predsjednik NO Zagrebačkog holdinga.

Smatra da sudeći po obećanjima, u prvo vrijeme ne bi trebalo biti povećanja cijena, s druge strane Gradu Zagrebu duguju već i država i europski fondovi da pokriju dio šteta koji su obećali pokriti zbog kovida i potresa.

Kako Holding posluje u minusu, veliki problem je odvoz i zbrinjavanje otpada, imamo odluku Ustavnog suda prema koju se cijena ne smije povisiti, s druge strane stvaraju se gubici.

- Tu, kaže Jurčić se svakako treba napraviti detaljna analiza, treba se napraviti usklađivanje, nas je prekinula, kaže, viša sila - Covid pa potres, to će napraviti nova gradska uprava. Korekcije se mogu očekivati, problem je takav da je usluga grada na relativno visokom nivou a dohodak građana koji to financiraju na niskom.

Komentirao je i stanje ZET-a:

- I bez žičare ZET se nikad nije mogao pokrivati iz vlastitih sredstava, Grad mora davati uslugu javnog prijevoza koja je puno skuplja i šira tako da najveći dio transfera iz gradskog proračuna ide ZET-u, ali ovdje postoji mogućnost da se veliki dio tih potreba za imovinom ZET-a i te infrastrukture povuče iz europskih fondova. Ne treba se raditi od svega drama, treba znati kako sustav funkcionira i biti sposoban upravljati s njime - poručio je Jurčić.

Na pitanje kako do financije za zagrebački vodoopskrbni sustav iz kojeg se gubi više od 50% vode, Jurčić je odgovorio da ta usluga treba poskupljivati tek kada prosječan zagrebački dohodak poraste s jedne strane, a s druge što se tiče gubitaka, trebalo bi napraviti dobru analizu o izvoru tih gubitaka.

- Uvijek postoje krediti, postoji i restrukturiranje, a uz formalnu organizaciju, postoji i neformalna. Budući da je ovdje upravljala skoro jedna te ista uprava proteklih 20 godina, promijenili su se okolnosti i za to vrijeme se stvorila jedna neformalna organizacija. Sad je to dobra prilika da se ta neformalna organizacija uskladi s formalnom, to bi bilo restrukturiranje - objasnio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!