21:35 / 22.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Jurčić o Agrokoru: Svi koriste posljednji trenutak ne bi li izvukli povoljniju poziciju

-

-

Foto: - / -

Do kraja tjedna trebao bi biti donesen konačni nacrt nagodbe za Agrokor.
Do kraja tjedna trebao bi biti donesen konačni nacrt nagodbe za Agrokor. No dobavljači ne prihvaćaju, kako su rekli, jednostrane dogovore izvanredne uprave kojima se pogoduje pojedinim vjerovnicima. Deseti srpnja, zakonski rok za donošenje nagodbe, sve je bliže, a iz dana u dan gomilaju se nova otvorena pitanja.

Poslovni savjetnik Drago Munjiza izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" kako je uvjeren da pregovori idu dobro. Moja osnovna dilema je, s obzirom na formiranje stalnog vjerovničkog vijeća i moguće odluke privremenog vjerovničkog vijeća, treba li možda produžiti taj proces i povećati inkluzivnost svih onih koji mogu dati dodatni kredibilitet ili riskirati i donijeti odluku s privremenim vjerovničkim vijećem. Kad je riječ o pregovorima, mislim da se većina aktera već dogovorila, kazao je Munjiza.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da su pregovori ušli u završnu fazu. Ovo je sada fino ugođavanje. Očito je da on s takvim nekim stajalištima i sitnim nedoumicama ide na Vladu da bi dobio još neku političku potporu ili da izvijesti u kojem smjeru ide nagodba.

U svakom slučaju ovo treba biti završni čin. Sada svatko koristi ovaj posljednji trenutak ne bi li za sebe izvukao neku povoljniju poziciju, ali mislim da se tu ne radi o nekim velikim razlikama. Svi shvaćaju da je taj proces sada najbolje završiti,
istaknuo je Jurčić.

Odgađanje ovog procesa ili eventualno nesklapanje nagodbe dovodi jednu vrlo nesigurnu situaciju s puno većom neizvjesnošću i potencijalnim gubicima za svakog vjerovnika. U svakom slučaju to bi bio golemi trošak i gubitak za hrvatsku ekonomiju i hrvatsko društvo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!