Juretić: Cilj Zajednice - upoznati sebe, potvrditi vrijednosti međusobnih odnosa i solidarnosti

21.11.2022.

14:05

Autor: HRT/Hina

Bernardica Juretić

Bernardica Juretić

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u povodu 30. obljetnice rada predstavnike i korisnike Humanitarne organizacije Zajednica Susret, koja se bavi tretmanom ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki te drugim oblicima ovisnosti, priopćeno je.

Na sastanku je predsjedniku Milanoviću predstavljeno djelovanje te nevladine i neprofitne udruge, dodaje se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH. Zajednica Susret prva je udruga koja se počela baviti ovisnošću u Hrvatskoj, a osnovana je 1992. radi prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti, pružanja socijalnih usluga i pomoći osobama s problemom ovisnosti, rečeno je na sastanku. Nadalje, naveli su predstavnici udruge, teže ostvarivanju društva socijalne pravde i jednakih mogućnosti, u kojem i ovisnička populacija ima pravo na novi život nakon izlaska iz pakla ovisnosti.

Program provode neposrednom suradnjom između osoba s problemom ovisnosti, njihovih obitelji i "Zajednice Susret".

Udruga ima dva savjetovališta, u Zagrebu i Splitu, te zasebne pravne subjekte, Dom za ovisnike Zajednica Susret i Udrugu roditelja Zajednica Susret-Zagreb.

Ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret Bernardica Juretić Rožman istaknula je da se Zajednica bavi provođenjem psihosocijalnog tretmana metodom terapijske zajednice, kroz filozofiju Projekt Čovjek (Progetto Uomo), koji je nastao 70-ih godina prošlog stoljeća u Italiji, a prilagođen je hrvatskim prilikama.

- Taj program koji provode u terapijskim centrima Ivanovac i Prihvatnom centru Cista Velika, temelji se na filozofiji života i rada u Zajednici i jedini mu je cilj upoznati samoga sebe, potvrditi vrijednosti međusobnih odnosa i međuljudske solidarnosti, pojasnila je.

Osim predsjednice Humanitarne organizacije Zajednica Susret Miroslave Rožanković i ravnateljice Doma za ovisnike Zajednica Susret Bernardice Juretić Rožman, na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su voditeljica stručnog rada u Domu za ovisnike Zajednica Susret Dragana Mandić Subotić, koordinatorica Prihvatnog centra Cista Velika Tea Klapirić, operater u Domu za ovisnike Zajednica Susret Toni Grgić, operater u Terapijskom centru Ivanovac Mario Plazibat, koordinatorica projektnih aktivnosti u Humanitarnoj organizaciji Zajednica Susret Ivana Šantek te korisnice i korisnici Terapijskih centara Petra Dragić Ježovita, Marijana Zgazivoda, Karlo Belamarić i Joško Limić, priopćio je Ured predsjednika RH.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!