Jurišić o statusnim pitanjima osoba sa invaliditetom

22.04.2023.

10:45

Autor: Studio 4/P.F./HRT

Darijo Jurišić

Darijo Jurišić

Foto: Studio 4 / HRT

U Hrvatskoj živi više od 624.000 osoba s invaliditetom. Novim zakonom su oslobođeni plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćnih sudskih odluka. No kakva je praksa dostavljanja sudskih pismena osobama sa invaliditetom oni koji nemaju ili ranije nisu imali e-poštu i nisu mogli do obavijesti na oglasnim pločama u zgradama sudova?

O ovim temama, ali i drugim statusnim pitanja osoba s invaliditetom, u emisiji HTV-a Studio 4 govorio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Naglasio je kako oslobađanje od sudskih pristojbi postoji od 2019. godine te da je sada po važećem zakonu to pravo prošireno na sve osobe s invaliditetom, a dosad su to imali samo stradalnici Domovinskog rata.

- Razlika je u tome što je ostvarivanje ovog prava uvjetovano valjanom ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a sada će to biti pojednostavljenije na način da će se moći koristiti isprava na temelju koje osobe s invaliditetom dokazuju svoj status, rekao je Jurišić.

Jurišić je rekao kako se prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju ostvaruju u različitim sustavima temeljem različitih zakonskih i podzakonskih propisa te kako je vrlo često miješanje pojedinih prava.

- Moram naglasiti kako je osobna invalidnina pravo koje se ostvaruje iz područja socijalne skrbi, kako se ono utvrđuje za one osobe koje imaju najteži četvrti stupanj invaliditeta, kao način omogućavanja njihovog kvalitetnog uključivanja u život zajednice. S druge strane, invalidska mirovina je iz područja mirovinskog sustava, utvrđuje se na temelju preostale radne sposobnosti i stečenog mirovinskog staža. Najveća razlika između ova prava je da se invalidska mirovina utvrđuje u pojedinačnom iznosu za svakog korisnika posebno, dok je iznos osobne invalidnine isti za sve osobe koje ostvaruju pravo na to, istaknuo je Jurišić.

Govorio je i o mentalnom zdravlju, rješavanju problema plaćanja ortopedskih pomagala, diskriminaciju soba s invaliditetom pri zapošljavanju i drugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!