Jurković: Veledrogerije opet prijete bolnicama

02.12.2020.

15:55

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./S.M./HRT

default error photo
Čakovečku, varaždinsku, bjelovarsku i koprivničku bolnicu obišli su predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu.
Zdravstveni sustav napregnut je do krajnjih granica, ali funkcionira, ocijenio je u čakovečkoj bolnici direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković nakon što su čelnici te udruge posjetili četiri bolnice na sjeveru zemlje.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije  
➡️
Varaždin: 257 osoba na bolničkom liječenju, 22 na respiratoru 
➡️ Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili bliski kontakt?  

- Zdravstveni sustav se nije raspao. Nije takav da ne može odgovoriti na ove izazove, rekao je Jurković i dodao kako se ponovno pokazuje da je hrvatski zdravstveni sustav žilav i da najbolje funkcionira u najtežim uvjetima. Ocijenio je da je najveći problemi sustava organizacija u vrijeme Covida, da je kratkoročno riješen problem s dobavljačima lijekova te da je još problem s obračunom prekovremenih sati.

Jurković je istaknuo da neke veledrogerije ponovno upućuju opomene o tome da će eventualno u određenim uvjetima ponovno uskratiti opskrbu unatoč državnoj intervenciji od 1,3 milijarde kuna.

- Nismo još riješili financiranje bolnica, još radimo mjesečni dug na razini 200 milijuna kuna, a ako tome pridodate ovu krizu, vidite koliko je teško raditi na terenu, ravnateljima pod takvim uvjetima organizirati zdravstvenu zaštitu, dodao je. Poručio je da se moraju početi rješavati akutni problemi u zdravstvu i osigurati korektno, dostupno financiranje zdravstvenog sustava.

Bolnica u Čakovcu premješta pacijente u tercijarni centar

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak izvijestio je da je na bolničkom liječenju trenutačno 110 oboljelih od od Covida-19 te o rekordnom udjelu pozitivnih među testiranima, danas 57,7%.

- Na sreću, imamo koliko-toliko stabilan broj djelatnika, liječnika i medicinskih sestara, i dalje smo na oko 3,5% pozitivnih s tendencijom smanjenja, rekao je Novinščak. Dodao je da je u tijeku početak akcije premještanja pacijenata u tercijarni centar u hotelu u centru Čakovca.

Čakovečkoj bolnici sutra stižu još tri respiratora, no ondje ističu da nije toliko problem u samoj opremi i prostoru koliko u zdravstvenom kadru. U  pomoć im je tako stiglo još šest medicinskih sestara, a tražili su i anesteziologe te će tražiti i interniste.

Teško je predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati. Epidemiolozi kažu da očekuju će mjere dati rezultate za tri tjedna. Zasad broj novozaraženih ne opada te je i danas bio novi rekord od 330 novih slučajeva. Povećan je broj poziva za narudžbe testiranja pa bi taj broj u sljedećim danima mogao biti i veći.

Varaždinska bolnica bi mogla popuniti kapacitete do kraja tjedna 

U varaždinskoj Općoj bolnici trenutačno je 257 oboljelih od Covida-19. Ravnatelj Nenad Kudelić rekao je da su 24 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja, a 22 su na respiratoru.

- Prije desetak dana na području Varaždinske županije bilo je detektirano više od 300 novooboljelih i očekujemo da ćemo sve bolničke kapacitete, koji iznose 304 mjesta, popuniti do kraja tjedna, izjavio je Kudelić i dodao da je izvan varaždinske bolnice osigurano dodatnih 40 mjesta u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Zbog zaraze ili samoizolacije, trenutačno ne radi više od 120 djelatnika varaždinske Opće bolnice.

Svima mora biti jasno da ovaj veliki broj Covid-19 bolesnika okupira kapacitete i ljudske potencijale koji su u normalnim uvjetima usmjereni na liječenje drugih bolesnika, dodaje Kudelić i napominje da se u Općoj bolnici u Varaždinu sada liječe isključivo tzv. akutna stanja, djeca i onkološki bolesnici.

Koprivnička bolnica pripremila 110 kreveta za covid pacijente

U Općoj bolnici u Koprivnici trenutačno su 82 pacijenta pozitivna na koronavirus, rekao je ravnatelj te bolnice Mato Devčić i dodao da ih je deset s težom kliničkom slikom, od kojih osam na respiratoru. 

- U toj situaciji u mogućnosti smo prenamijeniti unutar ustanove nešto više od 200 bolničkih postelja za potrebe epidemije. Mi smo do sada pripremili 110 kreveta za te pacijente, dodao je. 

U Bjelovaru je u tijeku proširenje kapaciteta bolnice za 40-ak kreveta 

Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske posjetili su jutros Opću bolnicu u Bjelovaru, gdje ih je ravnatelj  Allouch Ali izvijestio da je ta zdravstvena ustanova prije početka pandemije uspješno stabilizirala prihodovnu i rashodovnu stranu te polako smanjivala dug. No, dodao je, s pojavom pandemije koronavirusa nisu više mogli ispunjavati zacrtane planove.

Kazao je i da je u bolnici 80-ak kreveta za oboljele od Covida, a u tijeku je i priprema za proširenje od dodatnih 40-ak kreveta jer pandemija ne popušta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!