16:07 / 19.01.2021.

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT

Kad će sport biti dopušten za građane?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sportaši bi uskoro trebali odahnuti. Istra najavljuje blaže mjere, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.
Zbog sve bolje epidemiološke situacije istarski Stožer razmišlja o blažim mjerama. O svemu će razgovarati s Nacionalnim stožerom, no čini se da bi ublažavanje mjera najprije mogle osjetiti dvorane i fitness centri. Amaterski sport potpuno je zabranjen već gotovo dva mjeseca. Kako gledaju na ovu vijest i što očekuju, provjerila je naša ekipa.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu
➡️ Protiv koronavirusa cijepilo se 50-ak zastupnika

Trbušnjaci na svježem zraku, trčanje. Već gotovo dva mjeseca jedino se tako može vježbati. Iako je vrijeme lijepo, tereni su prazni, neki i zaključani. Samo tu i tamo pokoji entuzijast i razigrani dječak. Prema mišljenju dugogodišnjeg trenera, sport se pod hitno treba vratiti u dvorane. On je strogo organizirana i sigurna aktivnost.

- Smeta nam uopće to što je amaterskim sportašima uopće zabranjeno bavljenje sportom, ne mogu se baviti sportom organizirano, dok s druge strane vidimo otvorene rekreacijske programe poput skijališta, klizališta, plivališta, koji su za građane otvoreni, što je nelogično, rekao je Nenad Seferagić, iz incijative "Vratite nam sport".

A upravo bi svi sportaši uskoro trebali odahnuti. Istra najavljuje blaže mjere, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

- Moramo biti vrlo oprezni, s obzirom na to da u susjedstvu vidimo što se događa, Slovenija, Italija i cijela Europa, prema tome ne bismo željeli doći u situaciju da nakon dva, tri tjedna opet zaoštravamo mjere, nego idemo oprezno, stupnjevito, ističe Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite IŽ-a.

Morena se snalazi, održava treninge online, ali to nije trajno rješenje. Zaključavanje, pa otvaranje uz mjere, pa novi lockdown - nanijeli su štetu.

- Nama su prihodi od jeseni do 4., 5. mjeseca, onda već padamo pa krpamo s onime što smo zaradili jesenas i proljetos. Ova godina, ovu jesen je otišla, proljeće ne znamo, hoćemo li uopće dočekati u dvoranama, rekla je Morena Poglajen Carić, viša trenerica fitnessa.

A osim financijske katastrofe, riječ je i o zdravlju.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!