Kad fileri i botoks krenu po zlu: crno tržište postaje sve veći problem

23.12.2022.

20:05

Autor: Mateja Ribičić, Silvio Stilinović/Dnevnik/HRT

Jeftinija usluga na crnom tržištu mnoge je zdravlja koštala

Jeftinija usluga na crnom tržištu mnoge je zdravlja koštala

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednjih godina strelovito raste potražnja za estetskom medicinom, posebno za filerima i botoksom. No problem je što zahvate sve češće obavljaju nestručne osobe. Liječnici stoga upozoravaju da crno tržište nekirurških zahvata postaje javnozdravstveni problem.

Društvene mreže diktiraju ideal vječne mladosti i ljepote. Nekirurški zahvati lica sve su popularniji, a problem nastaje kada se zakorači na tzv. "crno tržište". Umjesto željenog uljepšavanja klijenti dobiju unakažene usne, hematome, nekroze kože, otekline, udubine, izbočine, crvenila. 


- Tisuće žena je išlo na takve tretmane kod takvih nekvalificiranih osoba, kaže doc. dr. sc. Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu, Hrvatski liječnički zbor.


- Osobe koje dolaze iz trećih zemalja, recimo to tako, u Hrvatsku - rade na crno, iznajmljuju hotelske sobe, stanove ili odu u nekakve kozmetičke salone, kaže Rotim.


Jeftinija usluga na crnom tržištu mnoge je zdravlja koštala.


- Zabilježene su teške nuspojave komplikacija, a to su kada dođe do nekroze tikva, i onda se u tim slučajevima može dogoditi i neki puta trajna i najteža komplikacija, a to je sljepoća, kaže prim. Sanja Špoljar, dr. med., specijalist dermatologije i venerologije, KBC Sestre milosrdnice.


Rad na crno prijavila je i jedna kozmetičarka, kada su joj na vrata salona počele dolaziti klijentice koje imaju dogovoren tretman povećanja usana iako ona taj tretman ne radi. Klijentice su imale dogovoren termin na adresi njezina salona.


- Pogledam, naveden je kontakt broj s drugim pozivnim brojem, odnosno broj je iz susjedne države. Uto gospođa koja mi se javila s druge strane otvara vrata do mog prostora i moli me da je razumijem, da je ona tu samo kratko vrijeme, da treba napraviti korekciju, govori nam kozmetičarka.


A zakon jasno kaže... 


- Kako se estetskom medicinom mogu baviti doktori medicine, doktori dentalne medicine i liječnici specijalisti određenih specijalnosti, s tom razlikom što su doktori medicine i dentalne medicine dužni završiti određene edukacije, kaže dr. med. Maria Škornjak.


A s onima koji nisu stručni i rade na crno u direktnoj je borbi Državni inspektorat. 


- Ističemo da je u 2022. godini zaprimljeno ukupno 10 predstavki, te u odnosu na 2020. godinu i 2021. godinu bilježi se porast broja zaprimljenih predstavki u kojima se ukazuje na neregistrirano obavljanja djelatnosti minimalno invazivnih i nekirurških zahvata od strane fizičkih osoba, navode iz Državnog inspektorata.


Nakon provedenog nadzora u polovici prijavljenih slučajeva izdani su prekršajni nalozi i zabranjen im je rad. No, crnom tržištu nije lako stati na kraj i bujat će sve dok klijenti ne osvijeste da instant ljepotu prepuštanjem u nestručne ruke plaćaju zdravljem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!