18:47 / 19.11.2018.

Autor: V.R./M.M./HRT

Kad se Starci pomlade

-

-

Foto: - / -

Selo Starci nedaleko od Nove Gradiške, kako mu i ime govori, kao i mnoga druga slavonska, polako odumire, mladi odlaze, ali ne svi.
Selo Starci nedaleko od Nove Gradiške, kako mu i ime govori, kao i mnoga druga slavonska, polako odumire, mladi odlaze, ali ne svi.

Petomjesečmi Noa glavni je junak priče o oživljavanju sela Starci. Prva je beba rođena u tom mjestu nakon više desetljeća.

"Ovdje ima puno ljudi koji imaju i vikendice. Tako da je teško odredit tko je stalni stanovnik ovdje. Mi sad zapravo jesmo nas troje", kaže Danko Zečković.

Njih troje i još pet-šest starijih mještana. A nekoć je ovdje na vinorodnim padinama Požeške gore živjelo i više stotina duša.

Ni tri kilometra udaljeno od općinskog središta i dobrim cestama povezano s obližnjim gradovima. Ima još takvih bisera u Slavoniji. Razvijat će se i ponovno naseljavati uz jedan uvjet.

"Za mladež da je osigurano nešto što se tiče posla, kako bi inače i svi mladi drugi ostajali ne samo ja", ističe Silvija Zečković.

Općinske ih vlasti žele zadržati i s pomoću europskih fondova. U Starcima planiraju graditi smještajne kapacitete i tako privući i turiste i mlade obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!