Oprez, vrane napadaju!

20:30 / 05.06.2021.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/E.L.S./HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Capri23auto / Pixabay

Posljednjih dana liječnici Klinike za traumatologiju u Zagrebu imaju pune ruke posla. Naime, svakodnevno im stižu pacijenti koji su nastradali jer su ih napale vrane. Zbog povećanog broja napada iz Grada pozivaju na oprez, a stručnjaci poručuju - napadi se ne događaju bez razloga.

Mirna Grčević ne može dalje od ulaznih vrata svojeg stana. Pala je s bicikla i slomila koljeno. Krivac je vrana.

- Napala me vrana na pješačkom prijelazu. Kljucala me u glavu, i ja sam vozila bicikl. Sve je završilo ovako kako je završilo. Vrana je baš bila uporna, svjedoci kažu da me preko 100 metara pratila – priča Mirna.

Iza nje su već dvije operacije, čekaju je mjeseci oporavka. I nije ona jedina.

- U zadnja moja 3 dežurstva radi se o 4 pacijentice od kojih tri imaju teške tjelesne ozljede, a dvije zahtijevaju operacijsko liječenje. Radi se o prijelomu kralježnice, o teškom prijelomu potkoljenice i prijelomu ručnog zgloba – govori doktor Stipe Ćorluka, specijalist ortopedije i traumatologije.

Na meti su i životinje.

- Jutros se dogodilo da su 3 vrane napale našeg Igija, peseka, i toliko se prepao i brzo pobjegao u frizerski salon – kaže Antoaneta Štefančić.

Pa građani smišljaju obrambene metode.

- Ja već očekujem zapravo napad pa onda dok šećem psa, mašem lajnom da ne bih dozvolila da mi priđu previše blizu – kaže Suzana Gotthardi-Pavlovsky.

Bliske susrete s pernatim životinjama imala je ni više ni manje nego 6 puta.

- Mene su napale s leđa i to tako da sam skoro imala ozljedu koja je bliska trzajnoj ozljedi vrata - kaže.

U ovo doba godine, kažu u ambulanti za životinje, vrane napadaju kada su ugrožene.

Damir Skok, ravnatelj ZOO-a Zagreb, kaže da su agresivne kada im netko ili razruši gnijezdo pa ispadnu na pod ili kada mladunci uče letjeti pa ih građani idu hvatati i onda ih napadnu vrane.

Dobra je vijest da bi ptići za desetak dana trebali ojačati, a njihove majke čuvarice tada valjda više neće u svemu i svakom vidjeti prijetnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!