Kada će Šibenik dobiti tržnicu koja će mu biti na ponos?

31.05.2023.

07:04

Autor: Barbara Štrkalj/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Šibenska tržnica

Šibenska tržnica

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Kada je izgrađena 60-ih godina prošloga stoljeća bila je jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, a danas je ruglo koje se raspada u središtu grada. Tržnica u Šibeniku derutna je i neodržavana, a njezino katastrofalno stanje prijeti sigurnosti prodavača i kupaca. Kada će grad koji toliko ulaže u turistički imidž dobiti i tržnicu koja će mu biti na ponos?


Senka je na tržnici gotovo 30 godina, provela je na njoj cijeli svoj radni vijek. 

-  Tržnica je kakvu je vidite sada takva je kroz ove 27, 28 godina ništa se nije ulagalo u nju, kamen propada, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Senka Rak, prodavačica na tržnici. 

Istu priču ponavlja nam i Neven Perica, koji je nedavno svjedočio i urušavanju dijela zida.

- Tragedija, da se nije ploča promijenila,  gledaš kad će pasti i ubiti te, objasnio je Neven Perica, prodavač na tržnici. 

Nekada najljepša, danas ruglo 


A kada je otvorena prije gotovo 6 desetljeća slovila je za jednu od najljepših u državi. Danas je ruglo grada, na kojemu u ljetnim mjesecima kupuju i turisti. 

-  Stranac može u svakoj svojoj zemlji doći u centar, ali on voli doći na tržnicu, on voli da mu mi otvorimo bocu ulja, da on to proba, da on vidi da je domaće, objasnila je Jadranka Peran, prodavačica na tržnici. 

A bili kupci domaći ili stranci, zaključak je isti. 

- Samo bar da se obnovi, da se malo modernizira, kazao je kupac na tržnici. 

- Ja sam se naviknuo na Australiju i puno je drukčije, bilo bi puno bolje da je ljepše, istaknuo je Davor, kupac na tržnici. 

Privatno vlasništvo 


No, šibenska tržnica jedina je u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu.

- Uz dužno poštovanje privatnom vlasništvu, ali oni su postali kočničari razvoja grada. Naš je interes i interes građana Šibenika da se zapušteni izgled središta grada, tržnice riješi, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. 

Tržnica će, kažu nam vlasnici, najprije u sanaciju urušenog dijela zida, a zatim slijedi njezino privremeno izmještanje i novi projekt. 

- Kroz dvije godine će uslijediti projekt gradnje, a to će trajati gradnja sigurno 3 do 4 godine, drugim riječima nova tržnica možemo očekivati za nekih 6, 7 godina, kazao je Dalibor Slavica, direktor "Tržnice Šibenik". 

Trenutak je to koji mnogi čekaju. Pa će se Šibenik, baš kao nekada, moći dičiti najmodernijom i najljepšom tržnicom u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!