18:33 / 10.09.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Kada i pod kojim uvjetima sport u školskim dvoranama?

-

-

Foto: - / -

Početak nastavne godine dosad je značio i početak sportskih aktivnosti u školskim dvoranama.
Početak nastavne godine dosad je značio i početak sportskih aktivnosti u školskim dvoranama.

Međutim, zbog epidemioloških preporuka da se trenira na otvorenom - dvorane su prazne.

Ravnatelji ne znaju pod kojim uvjetima mogu iznajmljivati dvorane korisnicima izvan škole.

Kako bi se našlo neko rješenje - resorna ministarstva pregovaraju s epidemiolozima.

Igrališta pod vedrim nebom jedina su opcija za mlade zagrebačke košarkašice. No to je samo - privremeno rješenje!

- Mi bez te dvorane u principu ne možemo. Znači osuđeni smo na to da smo sad trenutno vani na igralištu, S vremenom, vrijeme će se pokvariti, nadam se da ćemo što prije dobiti dvoranu, kaže trenerica košarke Matea Štamfel.

Zagreb je nekim klubovima odobrio korištenje školskih dvorana. No ravnatelji čekaju nacionalne preporuke.

- Kad se nadređeni dogovore, nakon toga ću ja ići u iznajmljivanje, prije toga ne!, ističe ravnateljica OŠ Rapska Diana Dujmović.

A preporuke se još pišu i usuglašavaju između dvaju ministarstava i epidemiologa. Jer nemaju sve dvorane jednake uvjete za siguran trening.

- U nekima su vezane za zgradu, negdje imaju odvojene ulaze, neke imaju prolaz kroz školu, nije to jednostavno za riješiti!, ističe ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

No za sigurnost djece mnogi se klubovi brinu - i na otvorenom!

- Djeca mjere kod kuće isto temperaturu. Dezinfekcijska sredstva djeca nose svoja. Mi imamo isto tu na raspolaganju. Svako dijete kod nas ima i dalje lopte koje donosi na trening, ističe voditeljica i trenerica košarkaške akademije, voditeljica i trenerica košarkaške akademije kaže Anđa Jelavić.

Nemogućnost treniranja mnoge će mlade trajno maknuti od sporta - upozoravaju stručnjaci.

- Upisi su u škole sporta, rukometa, odbojke, košarke, ali ne možemo upisivati! Roditelji traže odgovore, traže termine, nama su sportske dvorane zatvorene!, kaže Suzana Topić iz Inicijative za spas riječkog sporta.

Zato svi željno iščekaju preporuke za dvorane. Da u zemlji, u kojoj je trećina školske djece pretila, sportski način života ne ostane samo - jednodnevna promocija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!