Ukidanje samoizolacije učenika kada bude dovoljno testova u školama

31.01.2022.

07:33

Autor: U Mreži prvog/HR/P.F./HRT

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HTV / HRT

Testiranje učenika nastupit će kada bude dovoljno testova distribuiranih po školama. Uvjet za ukidanje izolacije je testiranje, a dovoljna količina mogla bi biti nabavljena ovaj tjedan. Potom ide distribucija u 1300 matičnih škola plus 1000 područnih škola koje moraju dobiti dovoljnu količinu testova za određeno razdoblje.

Kada se ukidaju samoizolacije za učenike odnosno kada počinje njihovo masovno testiranje? Kako će se to provoditi? Jesu li škole spremne? Ali i kako će izgledati nova pravila za određivanje izolacija i samoizolacija i kada se može očekivati njihova primjena?

O tome su u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro govorili zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević

O izmjeni pravila za putovanje izvan Hrvatske

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin prvo je govorila o sutrašnjoj izmjeni pravila za putovanja izvan Hrvatske. Rekla je kako je to usklađivanje na europskom nivou.

- Prvi puta sada Europska komisija propisuje koliko traje COVID potvrda na temelju cijepljenja. Za završeno cijepljenje od sutra to traje 9 mjeseci. Za booster dozu zasad traje neograničeno, no administrativno će se najvjerojatnije staviti na godinu dana od primitka pa ako se znanstveni dokazi nastave o dugotrajnom imunitetu booster doze onda bi se to produljilo ovisno o novim spoznajama, rekla je.

Za one koji su cijepljeni s dvije doze pa potom preboljeli omikron-varijantu koronavirusa rekla je da što se tiče EU digitalnih potvrda ostvaruju se sve tri vrste potvrda.

- Jednu na temelju cijepljenja, jednu na temelju preboljenja, netko tko nakon cijepljenja preboli ostvaruje COVID potvrdu na šest mjeseci na temelju preboljenja, a za cijepljenje ima drugu koja traje devet mjeseci, ovisno o vremenu cijepljenja. Preboljenje se ne uzima kao booster doza, no možda će biti promjena. Ima razmišljanja, jedna od novosti koja bi najprije mogla stupiti na snagu je da bi se preboljenje moglo bazirati na temelju brzog antigenskog testiranja, objasnila je.

O skraćivanju izolacije

Oko skraćivanja samoizolacija i izolacija rekla je da će to biti ovih dana kada se dogovori dokument o svakom detalju. Samoizolacija za osobe koje su bile u kontaktu trajale bi za sve 7 dana, a od karantene bi bile oslobođene i dalje osobe koje su primile drugu dozu unazad 4 mjeseca, preboljele unazad 4 mjeseca, koje su primile booster dozu i koje su primile dvije doze nakon preboljenja.

Što se tiče izolacije pet dana za one koji imaju blage do srednje teške simptome, ali obavezno Brzo antigensko testiranje (BAT) testiranje za povratak rekla je kako će se one tretirati kao zarazne osobe da im ne prestaje izolacija nakon pet dana i da ne prestaje.

- Cijela ideja počiva na novim saznanjima o omikron-varijanti koji je brže uzrokuje znakove bolesti te bržeg preboljenja, no to se treba peti dan provjeriti BAT testiranjem, rekla je Pavić Šimetin.

O ukidanju izolacije učenika

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin oko ukidanja izolacije učenika rekao je kako će to krenuti.

- Nastupit će kada bude dovoljno testova distribuiranih po školama. Uvjet za ukidanje izolacije je testiranje učenika, a dovoljna količina mogla bi biti nabavljena ovaj tjedan. Potom ide distribucija u 1300 matičnih škola plus 1000 područnih škola koje moraju dobiti dovoljnu količinu testova za određeno razdoblje. Kad se podijeli roditeljima i onda bi se krenulo u mjeru oslobađanja u kojoj bi u suradnji s HZJZ-om kao što propisuje skraćenje jednako tako propisali i tu mjeru. Za jedan tjedan testiranja treba 450.000 testova, a ako se pojavi pozitivan učenik u razredu onda treba računati na još 200.000 testova, dakle 650.000 testova tjedno. Nitko nema obvezu testiranja, a učenici koji su cijepljeni i preboljeli COVID-19 ne podliježu mjerama samoizolacije pa ako se testiranje kod njih ne obavi u tome trenutku onda oni ionako ne podliježu samoizolaciji. Ako se kod njih pojave simptomi, a znamo da može doći i kod cijepljenih i preboljelih, vrlo je izvjesno da će roditelj sam testirati djecu jer to rade i sada. Najprodavaniji artikli u ljekarnama su upravo testovi, a s velikim dijelom njih su testirana i djeca. Oni će dobiti testove, roditelji će testirati djecu redovito ako budu željeli, a sigurno ako se pojave simptomi, naveo je Pavičin.

Na pitanje kasni li se s ovom mjerom jer se u Austriji djeca u školama testiraju već godinu i pol tri puta tjedno Pavičin je rekao da takvih ima primjera i u Njemačkoj, a i neke druge zemlje.

- Mi smo dugo razmišljali o tome, a onda vi kažete da se kasni, a prošli tjedan imamo napade da se ide s time kako bi netko zaradio novac na testovima. Mi smo zemlja koja ima najmanje dana zatvorene škole u svijetu. Sustav obrazovanja je funkcionirao do ove omikron-varijante koji je stvarno ispraznio učionice. Zato krećemo s ovom mjerom kako bi se što više učenika vratilo u učionice, istaknuo je Pavičin.

Testiranje za povratak u škole

Predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević slaže se s testiranjem djece.

- Od 12. mjeseca, a posebice od siječnja došlo je do velikog porasta broja zaraženih učenika, posebno u gradovima, a u zadnje vrijeme i u ruralnim. Drastično je povećao broj samoizoliranih učenika. Prošli petak je bilo oko 20% učenika Osnovnih škola u županiji je bilo u samoizolaciji. U nekim školama popriličan broj razrednih odjela je u potpunosti u nastavi na daljinu, dakle po modelu C. To je neodrživo stanje. Brojke sa zaraženim djelatnicima su nešto povoljnije iako smo i tu imali ova dva tjedna odgovarajućih poteškoća  s pronalaženjem zamjena za nastavnike, pa makar i nestručnu da bi nastava mogla teći, rekao je.

Naglasio je kao nastava na daljinu ni na koji način ne može zamijeniti rad u školi, odnosno nastavu uživo ma koliko god se mi trudili, naglasio je.

Najbolje rješenje da zdrava djeca ne sjede kod kuće

Pavić Šimetin smatra kako je mjera testiranja najbolje rješenje u ovom trenutku kako djeca koja nisu zaražena ne bi morala sjediti kod kuće.

- Imamo u prosjeku 2000 djece dnevno pozitivno, onda je to 40.000 njih koji idu u samoizolaciju ako ih ima po 20 razredu. To je sigurno mjera koja nije na dobrobit sigurnosti u školi nego i da nastava bude u učionicama, dodala je.

Objasnila je kako koja kod se mjera donese ima grupacija ljudi koja je izrazito protiv nje. Tako je za sutra najavljen prosvjed ispred HZJZ-a. 

- Ova mjera neće uspjeti ako nemamo roditelj na svojoj strani., ako nemamo populaciju koja će ju provoditi. Da smo išli ranije s tom mjerom otpor bi bio puno veći. Sada imamo više roditelj koji vide koliko je teško za njihovu djecu koji idu iz samoizolaciju u samoizolaciju, objasnila je.

Pisma nezadovoljnih roditelja, inicijativa, udruga...

Pavičin je rekao kako je odlučeno da se testira kod kuće, a ne u školama, zbog lakše i učinkovitije provedbe.

- Dajemo puno povjerenje roditeljima, moramo započeti vraćanje povjerenja roditelja u obrazovni sustava i obrazovnog sustava u roditelje. Bez uzajamnog povjerenja nema šanse da će uspjeti. Veliki postotak roditelja nema razloga da ne rade testiranje, a ako ne rade onda to ne rade zbog svog djeteta koje sjedi do njega, rekao je.

Ova mjera koju HZJZ donosi za skraćenje karantene dobro je i za nastavno osoblje, koje će vratiti i nastavnike što prije u škole, dodao je.

- Ravnatelji škola dobivaju različita pisma inicijativa, udruga, parapolitičkih institucija i ljudi. Molim ih da sve one koji odluče maltretirati ravnatelje i profesore s pismima da ih šalju u Ministarstvo jer oni nisu ništa krivi, oni samo provode odluke. Pustite razrednike, profesore, ravnatelje više na miru, to je prevršilo svaku mjeru. Počelo je od maski, sad kreće na testiranje. Ovo bi moglo vrlo brzo završiti, neka puste ravnatelje i profesore na miru  da rade posao za koji su plaćeni i školovani, a to je školovanje naše djece, naglasio je.

Baloević je potvrdio da su pisma počela stizati čim je najavljena mogućnost testiranja učenika.

- To su pisma po 6-8 stranice tekstova, tumačenja i citiranje raznih pravnih akata, međunarodnih povelja i drugoga, rekao je te dodao da ne vidi razlog da se pišu pisma jer su oni kriva adresa.

- Nastojimo napraviti sve što je moguće da što više i što dulje djeca budu u školi na nastavi uživo, istaknuo je Baloević dodajući kako je djeci stalo da budu na nastavi u školi, a neka su odgovornija od niza odraslih.

Naglasio je da je s većinom roditelja suradnja vrlo uspješna i tamo gdje je to uglavnom tako, djeca su maksimalno zastupljena u školi.

Dezinformacija o štapiću za testiranje

Na tvrdnje nekih da je vrh štapića za testiranja dezinficiran etilenoksidom koji izaziva rak Pavić Šimetin je rekla da su neki građani smislili svakakve stvari.

- To su oni koji žele opstruirati i napraviti nezgodu za sve nas. Za mjeru testiranja učenika da bi funkcionirala pozivamo roditelje na suradnju, da to odrade najbolje što mogu za svoje dijete jer je to za njihovu djecu najbolje, kao i za njihove prijatelje u razredu, rekla je Pavić Šimetin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!