19:52 / 31.05.2019.

Autor: Ruža Ištuk/I.H./HRT

Kada roboti asistiraju pri operaciji - preciznost je neupitna

-

-

Foto: - / -

Robot olakšava i pacijentu i operacijskom timu. Robotskim sustavom mogu se koristiti sve kirurške struke.
Za prvi robotski sustav u KBC-u Zagreb javnost je doznala prije nekoliko dana. No naša ekipa danas je prva bila i na jednoj od operacija u kojima je robot - asistirao.

Urolog vodi i upravlja, robot s pomoću tri ruke izvodi. Cilj - pacijentici spriječiti propadanje bubrega.

- Mi sada moramo sašiti promjer neke cijevi koja je 2 milimetra. Ljudi si obično ne mogu predočiti koliko je to, dvije točkice na papiru vam je ta veličina gdje moramo to sašiti da bi taj urin u budućnosti otjecao bez ikakvih problema i praznio se kanalni sustav bubrega kod ove bolesnice, kazao je Nikola Knežević, pročelnik Zavoda za endourologiju u KBC-u Zagreb.

Uz pomoć robota i 3D prikaza preciznost je neupitna.

- Posao robota je da prenosi moje pokrete, ono što ja hoću napraviti, ali i da moderira  pojačava preciznost, smanjuje tremor mojih pokreta i naravno da meni pokazuje što bolju sliku u 3 D formatu, dodaje Knežević.

Sve nadgleda i iskusni profesor Stefano Gidaro iz Milana.

- Kolege su vrlo stručni i imaju osobine uspješnih robotičkih kirurga. Mogu to reći jer cijeli život vodim edukacije diljem svijeta, kazao je.

Robot olakšava i pacijentu i operacijskom timu. Robotskim sustavom mogu se koristiti sve kirurške struke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!