Kadrovski virus pogodio kninsku bolnicu

14.02.2020.

18:48

Autor: Hrvoje Gunjača/Perina Pribilović/IMS/HRT

default error photo
Nekoć se za dobivanje liječničkih specijalizacija tražila veza. Danas specijalizanata - ni za lijek!
Milijunski dugovi i kadrovski problemi svakodnevica su hrvatskih bolnica. Posebno je teško u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" u Kninu, kojoj gravitiraju deseci tisuća pacijenata, uključujući mnogobrojne hrvatske ratne veterane. Zbog toga su više puta u javnosti istupali kninski nezavisni županijski vijećnici. Ovaj put - zbog alarmantnog nedostatka liječnika

Hrvatski zdravstveni kadrovski virus pogodio je i kninsku bolnicu. Nekoć se za dobivanje liječničkih specijalizacija tražila veza. Danas specijalizanata - ni za lijek!

- Mi smo u osmome mjesecu raspisali natječaj za specijalizacije. Bilo dosta atraktivnih specijalizacija tipa anestezija, interna, opća interna, pojedine grane interne medicine, pedijatrija, kirurgija. Na taj natječaj se nije javio nitko, govori Kristina Bitunjac, ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Knin.

Zvono na uzbunu javnosti aktivirali su nezavisni oporbeni županijski vijećnici - konferencijom za medije u 5 do 12!

- Mi smo na prošloj županijskoj skupštini za sljedeće četverogodišnje razdoblje odobrili 24 specijalizacije Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos u Kninu. Znači, to je sad već 33! Što znači da je bolnici potreban taj kadar, naglašava Tomislav Čolak, nezavisni vijećnik Skupštine ŠKŽ-a.

U Knin bi ih se moglo privući, kažu, riješenim stambenim pitanjem i drugim pogodnostima. Po uzoru na neke druge sredine. No doktori specijalisti iz kninske bolnice, koji na posao većinom putuju iz drugih gradova, obećanja slušaju - već 11 godina!

- Još tad su nam bili obećani stanovi u tada planiranoj novogradnji. U međuvremenu su uz tu zgradu izgrađene još tri zgrade. Do dana današnjeg nitko od nas nije dobio stan, naglašava Bitunjac.

Zaokret obećava Grad Knin.

- Baš od ove godine, od 1.1. , imamo dodijeljene stanove za kadrovsko zbrinjavanje. Dio tih stanova, negdje oko 25 posto ići će upravo liječnicima, ističe Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

No, kninska je bolnica pod županijom. A pomoć se traži i od države. Da se "Hrvatski ponos" više - ne crveni od srama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!