Kaić: Moguće da će WHO proglasiti majmunske boginje pandemijskom prijetnjom

24.06.2022.

19:46

Autor: Ruža Ištuk/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pojava majmunskih boginja u Hrvatskoj

Pojava majmunskih boginja u Hrvatskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja. Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik zaraze i nije hospitaliziran nego je u kućnoj izolaciji. Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izvijestili su da opasnosti od širenja zaraze nema iako se provjeravaju svi kontakti. Inače, do sada je u Europi najviše slučajeva zaraze majmunskim boginjama, gotovo 800, zabilježeno u Velikoj Britaniji. Slijedi Njemačka s malo manje od 600 slučajeva, Španjolska s 520, u Francuskoj i Portugalu zabilježeno ih je oko 330. U našem bližem susjedstvu, do sada je sedmero zaraženih potvrđeno u Sloveniji. U Srbiji, kao i u Hrvatskoj - jedan slučaj.

Zaraženi je u kućnoj izolaciji. Simptomi - povećana tjelesna temperatura, umor, glavobolja i osip.

- Radi se o osobi srednje životne dobi, koja se najvjerojatnije zarazila u zapadnoj Europi. Čak je razvila simptome prije povratka u Hrvatsku i vratila se u Hrvatsku već sa razvijenom bolešću, ističe epidemiolog Bernard Kaić.

Koja je potvrđena u laboratoriju Klinike za infektivne bolesti. Uzorak je jučer uzet i obrađen.

- Pacijent je došao kod nas u ambulantu i tu mu je uzet uzorak i liječnik koji je obrađivao pacijenta nas je upozorio na taj uzorak i onda je to napravljeno što je prije moguće. Nije prvi uzorak, ali je prvi koji je pozitivan. Uzorak je sličan po metodi kao za koronu, uzima se bris tih vezikula pustula koje su nastal, tih kožnih promjena uglavnom, kaže Ivan Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Oboljeli nije imao bliskih kontakata nakon povratka u Hrvatsku, no epidemiolozi obrađuju i one niskog rizika.

- Što se tiče same bolesne osobe, u izolaciji je tako da zna da je zarazna i da mora biti u izolaciji nema nikakve opasnosti za širenje, koliko traje izolacija, traje tako dugo dok ne otpadnu sve kraste s kožnih promjena, tako dugo je osoba zarazna, dodaje Kaić.

Više od dvije i pol tisuće slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska.

- Ipak postoji nekakva cirkulacija visrusa među neprepoznatim bolesnicima i mislim da bi mogla svjetska zdravstvena zbog toga proglesiti to nekavom pandemijskom prijetnjom, ne nužno pandemijom još, dodaje.

Objava Svjetske zdravstvene organizacije o kolikoj je zdravstvenoj krizi riječ još se čeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!