10:31 / 27.02.2019.

Autor: Ivica Grudiček/P.F./HRT

Kajtazi i Posavec bez dogovora o vaučeru socijalne pomoći

-

-

Foto: - / -

S međimurskim županom Matijom Posavcem sastao se saborski zastupnik Veljko Kajtazi jer u toj županiji socijalnu pomoć umjesto u novcu žele isplaćivati u vaučerima.
Socijalna pomoć u Hrvatskoj često ne odlazi onima kojima je najpotrebnija, a novac se nerijetko potroši na zabavu i alkohol umjesto na osnovne životne potrebe. Tomu žele stati na kraj u Međimurskoj županiji koja umjesto novca želi inicirati vaučere. No to je tek inicijativa lokalne uprave, koja je očito još daleko od realizacije.

Većina korisnika zajamčene socijalne naknade u Međimurju su Romi koji su se incijativi oštro usprotivili.
Vaučeri umjesto naknada - pomoć ili stigma?
Danas su na sastanku o toj temi s međimurskim županom Matijom Posavcem bili policija, predstavnici socijalne skrbi te romske udruge predvođene saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem. Dogovor nije postignut.

Romi protiv zamjene socijalne naknade vaučerima

Tijekom isplate novčanih naknada, obično oko 20. u mjesecu policija bilježi 40% više intervencija u romskim naseljima. Vladimir Faber iz policije istaknuo je da razina sigurnosti u Međimurju nije dobra, a Alenka Bilić iz Centra za socijalnu skrb u Čakovcu predstavila je plan angažiranja stručnih timova koji bi rješavali probleme izravno u romskim naseljima.

Romi su svjesni problema, ali ne žele da ih se stigmatizira zbog devijantne manjine. Traže bolju integraciju te zapošljavanje.

Iako konkretnih zaključaka danas nije bilo, pozitivno je što se o tom problemu razgovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!