17:04 / 28.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje, Ćorić: Nikoga ne treba izdvajati

Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje, Ćorić: Nikoga ne treba izdvajati

Kajtazi: Romi nisu zainteresirani za cijepljenje, Ćorić: Nikoga ne treba izdvajati

Foto: HRT / HTV

Saborski zastupnik u Klubu nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je u srijedu u Pribislavcu kako međimurski Romi većinom nisu zainteresirani za cijepljenje, a ministar Tomislav Ćorić  nadovezao se i rekao da nikoga ne treba izdvajati. Kajtazi je u romskom naselju u Pribislavcu bio u pratnji ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a s načelnikom općine Pribislavec Matijom Ladićem razgovarali su o ilegalnom odlagalištu otpada, ali i o procijepljenosti Roma.

Na novinarsko pitanje je li točna informacija o maloj procijepljenosti pripadnika romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi odgovorio je da prilikom anketiranja Roma, koje je proveo sa svojim suradnicima, čak 85 posto njih nije bilo zainteresirano za cijepljenje.

Istaknuo je žaljenje zbog širenja lažnih informacija i plašenja građana cjepivom putem društvenih mreža zbog čega je, kako kaže, pao interes, kako kod većinskog stanovništva, tako i kod pripadnika romske zajednice.

Kajtazi je izvijestio da je, zajedno sa svojim suradnicima, od početka pandemije osiguravao zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, rukavice i sve što je potrebno za sprječavanje širenja zaraze. Zahvalio je nacionalnom stožeru civilne zaštite, a posebno ministru Davoru Božinoviću i profesoru Krunoslavu Capaku koji su mu, rekao je, cijelo vrijeme pomagali da spriječi širenje koronavirusa u romskim naseljima.

Zbog dobre organizacije i dobre pripreme, smanjili smo smrtnost kod pripadnika romske zajednice, ustvrdio je Kajtazi i dodao kako se zauzima za obilazak svih romskih naselja posebnim vozilom kako bi im cijepljenje bilo što dostupnije.

Na pitanje se nadovezao i ministar Ćorić koji je istaknuo da su Romi građani Hrvatske i da nikoga ne treba ni na koji način izdvajati.

Nema procijepljenosti na razini romskih i neromskih naselja. Bez obzira na nacionalnu manjinu, treba se cijepiti i ja apeliram na to. Ne treba se fokusirati na Rome, zaključio je ministar Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!