19:06 / 28.11.2018.

Autor: R.I./HRT

Kakav će biti zakon o pobačaju - stroži ili liberalniji?

-

-

Foto: - / -

Nakon što je Ministarstvo zdravstva objavilo imena deseteročlanog tima radne skupine za izradu novog zakona o pobačaju, već danas ga je, kako neslužbeno doznajemo, zbog pritiska javnosti, napustila jedna članica.
Nakon što je Ministarstvo zdravstva objavilo imena deseteročlanog tima radne skupine za izradu novog zakona o pobačaju, već danas ga je, kako neslužbeno doznajemo, zbog pritiska javnosti, napustila jedna članica. Podsjetimo, Ustavni sud je kao rok za izradu novog zakona o pobačaju odredio veljaču iduće godine.

Članovi radne skupine su konzervativni, smatraju u udruzi za ljudska prava, i baš zato sumnjaju u njihovu nepristranost.

"Za zaključiti je da bi zakon mogao biti nešto stroži nego što bi to odgovaralo ženama u Hrvatskoj, no to isto tako može značiti da se uvede nekakav period čekanja ili da se ne regulira priziv savjesti što bi novi zakon trebao učiniti", kaže Marinela Matečejčić iz Udruge PaRiter, iz Rijeke.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže zadatak članova radne skupine je analizirati zakone i rezultate u zemljama Europske unije, ali i u svijetu, da bi zakon bio bolji.

"Oni su jedno radno tijelo koje će olakšati u pripremi, a što će biti u prijedlozima zakona o tome ćemo kada bude napravljeno povjerenstvo koje će onda u širokim bordovima, analizirati i predlagati, a nakon toga slijedi e-savjetovanje gdje će svatko moći sudjelovati u prijedlozima", kaže ministar.

Tko će sve biti u povjerenstvu još se ne zna, baš kao ni hoće li zakon biti stroži ili liberalniji.

"Povjerenstvo će biti osnovano kao i druga, vrlo širokog broja ljudi i instutucija, znači 50-ak ljudi, a kada će biti, ovisi kada ćemo imati ove rezultate", rekao je ministar.

Protiv zabrana, ali i institucionalnih priziva savjesti su i neki stručnjaci.

"Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pobačaja to je 7 na 1000, ima i najnižu stopu prevalencije upotrebe kontracepcije, a sad ja vas pitam je li to logično. Nije logično i vrlo vjerojatno se radi o odljevu u ilegalu", rekla je Jasenka Grujić, ginekologinja.

Opravdava prekid trudnoće do desetog tjedna, a savjetovališta nam, kaže, ne trebaju.

"Ne dolazi u obzir skraćivati taj rok, 10 tjedana znači dvije izostale menstruacije. Drugo, kakvo savjetovanje, to je diskvalifikacija žene kao kompetentne osobe", kaže Grujić.

Zakon po svemu sudeći neće biti donesen u ustavnom roku u veljači iduće godine jer riječ je o preporuci, a ne obvezi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!